manjkavost postojeće legislative

Klarić predala u parlamentarnu proceduru Zakon o pčelarstvu

05.12.2023. 08:26 / Izvor: Akta.ba
pčele

Potreba za izradom tog zakona ukazala se zbog manjkavosti postojeće legislative o uređenju pčelarstva.

Delegatkinja Naše stranke u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Sanela Klarić predala je u parlamentarnu proceduru Zakon o pčelarstvu.

Potreba za izradom tog zakona ukazala se zbog manjkavosti postojeće legislative o uređenju pčelarstva. 

Klarić napominje da je važnost zakona u tome što precizno definiše pčelarstvo, obuhvatajući aspekte poput držanja, uzgoja, proizvodnje, prometa pčela i pčelinjih proizvoda.

"Zakon stavlja naglasak na zaštitu autohtone rase, sive pčele, što pridonosi očuvanju bioloških karakteristika te vrste, i zakonsku obavezu uzgajanja i prometovanja samo s ovom vrstom pčele. Zatim, postavljaju se jasni uslovi za obavljanje pčelarske djelatnosti, uključujući potrebu za obukom i mentorstvom od strane registrovanih pčelara i  udruženja što direktno utiče na  razvoj ove djelatnosti. Također, određuju se uslovi za postavljanje pčelinjaka, kako stacionarnih tako i selećih, čime se štite interesi okoline i drugih pčelara.  Zakon propisuje i obaveznu registraciju pčelara i pčelinjaka u registar, što olakšava praćenje i upravljanje pčelarskom djelatnošću te posljedično utiče na razvoj pčelarstva. A tu je i niz drugih ne manje važnih odredbi", kazala je, saopćeno je iz Naše stranke.

Klarić ističe kako uređenje te oblasti ne doprinosi samo zaštiti pčelara i pčela, nego i cjelokupnog okoliša.

"Pčele su ključni oprašivači biljaka, omogućuju im proizvodnju sjemenki i plodova, što čini više od jedne trećine hrane u svijetu koju konzumiramo. Više od 85 posto biljaka ovisi o pčelama zbog oprašivanja, dok mnoge vrste ptica i sisavaca ovise o plodovima biljaka koje su oprašene pomoću pčela", dodala je.

Tekst zakona, pored Klarić, radili su priznati stručnjaci iz oblasti pčelarstva, pčelari iz BiH i Slovenije, profesori s Poljoprivrednog i Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, pravnici, ekonomisti i drugi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti