ZNAČAJAN TRENUTAK

Puštena u rad željeznička linija Podlugovi-Vareš

14.12.2023. 15:54 / Izvor: Akta.ba
VOZ

Danas je promotivnom vožnjom službeno otvorena željeznička linija Podlugovi – Vareš, Majdan.

Danas je promotivnom vožnjom službeno otvorena željeznička linija Podlugovi – Vareš, Majdan. Ovaj čin predstavlja značajan trenutak u željezničkom transportu Bosne i Hercegovine općenito, koji je postignut zahvaljujući naporima koje je u obnovu uložila kompanija Adriatic Metals i Željeznice FBIH.

"24 kilometra pruge ne sadrže samo čelik, već i duh povezanosti i napretka, i unapređuju društvenu, ekološku i ekonomsku održivost ovih regija. Sada smo povezani više nego ikad", izjavio je tom prilikom Paul Cronin, generalni direktor kompanije Adriatic Metals BiH.

voz

Željeznička linija sada povezuje regije Ilijaša, Breze i Vareša. Uz društvene benefite, ponovno otvaranje željezničke linije stvara mogućnosti za nova radna mjesta i nastavak ekonomskog razvoja regije.

"Ja sam čvrsto vjerovao i rekao da ću vratiti osmijeh i budućnost Varešu. I mislim da je ovo danas ogledalo te budućnosti i tog osmijeha i novog života u Varešu. Možemo reći da je ovo jedan državni projekat i na njemu treba istrajati i pokazati da mi moramo stvarati uvjete i za ostanak i opstanak ne samo u Varešu, već u cijeloj Bosni i Hercegovini", rekao je načelnik Vareša Zdravko Marošević.

voz

Za Željeznice FBiH uspostava ove vozne linije predstavlja značajan doprinos procesu modernizacije i unapređenja infrastrukture.

"Novi kilometri dodatno potiču mobilnost stanovništva i doprinose važnosti zaboravljenih željezničkih ruta ", rekao je Samir Kadrić u ime Željeznica Federacije BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti