Turistički bum

Papreno skupe novogodišnje noći: Stan na dan i do 300 KM

17.12.2023. 08:03 / Izvor: Avaz.ba
nova godina

Smještajni kapaciteti u većini gradova popunjeni.

Predstojeći novogodišnji praznici, čini se, donijet će svojevrsni turistički bum u skoro cijeloj BiH.

Osim smještaja u hotelima, motelima i sličnim objektima, čiji su kapaciteti gotovo rasprodani, posebno u većim gradovima, za doček Nove godine razgrabljeni su i sve popularniji stanovi na dan.

Jednako tako "planule" su i rezervacije za smještaj u vikendicama i apartmanima na našim planinama od Jahorine i Bjelašnice do Vlašića.

Pokazuju to i podaci s brojnih platformi za iznajmljivanje smještaja, gdje je do stana na dan praktično nemoguće doći.

Takvih objekata u Sarajevu, u centru grada nema i, kako su za Avaz rekli s "Kofer platforme", ti kapaciteti su popunjeni još prije mjesec i po.

Čini se da ni više cijene za novogodišnje praznike nisu bile prepreka za to, jer, prema riječima našeg sagovornika, jedan broj njih se iznajmljuje po cijeni od 150 eura (oko 293 KM) na dnevnoj bazi, ili čak višoj, a skoro je obaveza da se za praznike izdaju najmanje na dvije noći, ponegdje i na tri.

U konačnici, bit će onih koji će u vrijeme novogodišnjih praznika smještaj u Sarajevu platiti papreno skupo, a slična situacija je i u Banjoj Luci, kao i Mostaru.

Podaci s platformi za iznajmljivanje: Nema mjesta. 

"Naravno, cijena zavisi od toga o kakvom se objektu radi, o njegovom kapacitetu, namještenosti, lokaciji i slično. I izvan praznika postoje stambene jedinice koje se iznajmljuju po cijeni od 240 KM dnevno, a to je, takoreći, luksuzniji smještaj", poručili su iz "Kofer platforme".

Kada je riječ o planinama, smještajni kapaciteti su gotovo popunjeni, a slobodnih mjesta ima na udaljenijim lokacijama.

Na cijenu smještaja i na planinama utječu brojni faktori, a u odnosu na radne dane, kada jedna noć košta 180 KM, vikendom je skuplje i te cijene se kreću od 220 do 250 KM.

Za novogodišnje praznike se kreiraju posebne cijene, pa se pojedini apartmani i planinske kućice iznajmljuju po još višim cijenama.

Smještajni kapaciteti i u našem jedinom gradu na moru Neumu prilično su popunjeni.

U jednom hotelu, gdje će biti organiziran doček Nove godine, uz brojne druge sadržaje, slobodnih mjesta nema.

Aranžman za dvije osobe u periodu od subote, 30. decembra, do 2. januara naredne godine, odnosno tri noćenja, koštao je 1.150 KM.

Iz Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona kažu da je popunjenost kapaciteta na vrlo zavidnom nivou.

"U Mostaru se traži krevet više. Naravno, ima slobodnih mjesta u objektima na udaljenijim lokacijama, ali zanimljivo je, naprimjer, da je veći broj objekata i u Blagaju rezerviran, a pogotovo u Neumu", izjavili su.

I Trebinje je rasprodano za novogodišnje praznike.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti