Savjeti za pravilno odlaganje otpada

KJKP Rad: Sve što možete ponovo upotrijebiti, upotrijebite

17.12.2023. 10:03 / Izvor: Akta.ba
kjkp rad

Iz KJKP rad poručuju da je tek nekoliko savjeta dovoljan podsticaj za promjenju dosadašnjih i usvajanje novih navika, a benefiti su višestruki.

Zaštita okoliša posljednjih godina postala je značajna aktivnost za sve i iz tog se razloga pojavljuje sve više razloga za recikliranje.

Iz KJKP rad poručuju da je tek nekoliko savjeta dovoljan podsticaj  za promjenju dosadašnjih i usvajanje novih navika, a benefiti su višestruki.

"Sve što možete ponovo upotrijebiti, upotrijebite", kažu. 

Postoje alternative za jednokratnu robu, pa tako umjesto plastične vrećice treba odabrati platnene cekere koji se mogu koristiti dugo vremena.

"Odbacite sve ono što vam više ne treba, proslijedite proizvode dalje, poklonite odjevne predmete ukoliko se još uvijek mogu koristiti, a vama zauzimaju prostor.Ostatke hrane, ljuske od jaja, ostaci voća i povrća možete prikupljati i kompostorati sami, što predstavlja dodatni način reduciranja ukupne količine otpada koju odlažemo u kontejnere.", savjetuju.

Kako bi lakše promijenili dosadašnje navike i minimizirali uticaj otpada na čistoću, sugerišu da se građani oprobaju sa improvizacijom posuda/cekera u koje se mogu odlagati reciklažne sirovine poput papira i kartona, plastične, metalne, tetrapak i staklene ambalaže, a nakon toga odložiti na zelenim otocima u pripadajuće kontejnere plave, žute i zelene boje.

Lokacije zelenih otoka možete pronaći ovdje. 

"Hvala vam što razdvajate otpad u vašem domaćinstvu i odlažete u pripadajuće kontejnere", poručili su iz KJKP Rad.

Posjećamo, građani Kantona Sarajevo mogu odlagati otpad i u reciklažna dvorišta. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti