Izborni zakon

Dom naroda nije podržao izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti CIK-a

28.12.2023. 15:21 / Izvor: Fena
cik

Donošenje ovog zakona u BiH jedan je od evropskih uvjeta, a podržan je prije sedam dana u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine u 2022. godini nije podržan većinom glasova na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Glasanju je prethodila duža delegatska rasprava svedena najviše na diskusije o samom CIK-u, tačnije o tome je li aktuelni saziv tog tijela legitiman, stručan, zakonski imenovan  ili ne.

Iz delegatskih klubova Hrvata i Srba, pojedinici koji su ujedno članovi Hrvatske demokratske zajednice BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) tvrdili su da je saziv imenovan nezakonito, da su članovi imenovani iz "političkih kabineta" i da ne djeluju nezavisno kao što bi trebalo.

Diskutanti iz Kluba Bošnjaka, ujedno članovi Stranke demokratske akcije i Demokratske fronte, negirali su te tvrdnje.

Nakon glasanja, sjednica je nastavljena narednom tačkom dnevnog reda.

Na početku ovog 12. zasjedanja u aktuelnom mandatu Doma, Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije), predsjedavajući delegatskog kluba Bošnjaka, kao i Zlatko Miletić iz Kluba Hrvata, član političkog subjekta Za nove generacije, negodovali su što u dnevni red nije uvršten predloženi zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Donošenje ovog zakona u Bosni i Hercegovini jedan je od evropskih uvjeta, a podržan je prije sedam dana u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti