Kapitalni projekti

Milionska ulaganja u Nacionalni park "Una"

03.01.2024. 07:48 / Izvor: Nezavisne novine
una

Nacionalni park "Una" jedan je od četiri nacionalna parka u Bosni i Hercegovini i jedini se nalazi u Federaciji BiH.

Na području Nacionalnog parka "Una", nadomak Bihaća, u idućoj kalendarskoj godini nastavit će se izgradnja putne infrastrukture, a u ove svrhe Vlada FBiH osigurala je dva miliona maraka iz budžeta Federacije BiH.

Konkretno, radi se o nastavku izgradnje regionalnog puta od Kulen Vakufa do Martin Broda u iznosu od 1,2 miliona maraka, dok će u nastavak izgradnje pristupnog puta do Štrbačkog buka biti uloženo 800.000 maraka.

Finansiranjem ova dva kapitalna projekta značajno će se poboljšati pristup ovome prostoru, što je od velikog ekonomskog, privrednog i turističkog značaja za cijelu lokalnu zajednicu.

"Ponosni smo na rezultate našeg napornog rada s obzirom na to da smo uz podršku osnivača Vlade Federacije BiH i resornog ministarstva okoliša i turizma uspjeli u značajnoj mjeri unaprijediti rezultate ukupnog poslovanja", istakao je Amarildo Mulić, direktor Javnog preduzeća Nacionalni park "Una".

U ovoj godini zabilježen je i rekordan broj posjetilaca, pa je tako ovaj prostor posjetilo oko 150.000 ljudi, što je do sada najbolji rezultat. Primjera radi, prije 12 godina, kada je tek otvoren nacionalni park, registrovano je tek 2.500 posjetilaca.

Najveći broj registrovanih posjetilaca je iz Bosne i Hercegovine, ali isto tako značajan je broj turista iz zemalja regiona, te država Evropske unije, dok je ove godine nešto manje posjetilaca bilo iz arapskih zemalja.

"Kroz sve multiplaktivne efekte postali smo generator razvoja turizma na području Unsko-sanskog kantona, te učinili cijeli ovaj prostor prepoznatljivim. Mnogima smo otvorili ekonomske šanse za razvoj vlastitih biznisa, prije svega lokalnom stanovništvu", kaže Mulić.

Prema njegovim riječima, Nacionalni park "Una" je vremenom postao prepoznatljiv brend, te je dodao kako će u narednom periodu nastaviti s osnovnom djelatnošću, a to je zaštita i očuvanje prirodnih i drugih vrijednosti koje ih krase, te dalji razvoj i iskorištavanje turističkih potencijala.

Posebno raduje što se "Unska regata", nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije virusa korona, nastavila održavati u punom kapacitetu, te ponovo privlači veliki broj gostiju.

Nacionalni park "Una" jedan je od četiri nacionalna parka u Bosni i Hercegovini i jedini se nalazi u Federaciji BiH.

Smješten je na teritoriji grada Bihaća, a dijelom graniči sa Hrvatskom, gdje rijeka Una predstavlja administrativnu, ali i prirodnu granicu između dvije države.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti