Zloupotrijebio službeni položaj

FUP podnio Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Ibrahima Hadžibajrića

12.01.2024. 14:44 / Izvor: Fena
ibrahim hadžibajrić

FUP je danas podnio Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu protiv bivšeg načelnika općine Stari Grad Sarajevo Ibrahima Hadžibajrića

Federalna uprava policije danas je podnijela Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu protiv bivšeg načelnika općine Stari Grad Sarajevo Ibrahima Hadžibajrića zbog "zloupotrebe položaja ili ovlaštenja" iz Krivičnog zakona FBiH, nakon što su u prethodnom periodu policijski službenici proveli mjere i radnje po nalogu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo pri čemu je prikupljena značajna dokumentacija i saslušan veći broj svjedoka.

Hadžibajrić se sumnjiči da je zloupotrijebio službeni položaj prvo zaključivanjem Sporazuma sa Udruženjem Klub za praktično streljaštvo i taktički trening "Point" iz Sarajeva a koji Sporazum je kasnije korišten prilikom neposredne dodjele u zakup poslovnog prostora - magacina u podrumu zgrade Općine Stari Grad, u svrhu prikazivanja navedenog udruženja kao "udruženja od posebnog interesa".

Također, sumnjiči se da je zloupotrijebio službeni položaj i prilikom dodjele novčanih sredstava od 20.000 KM dana 15. juna 2022. kao i sredstava od 80.000 KM dana 16. juna 2022., a koja su od strane Udruženja Klub za praktično streljaštvo i taktički trening "Point" iz Sarajeva, uz znanje prijavljenog Hadžibajrića, iskorištena za kupovinu naoružanja koje je potom i uskladišteno u prostor koji je Općina Stari Grad dala u zakup navedenom Udruženju.

Prijavljeni je pri zaključenju pomenutog Sporazuma prekršio odredbe Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća i Pravilnika o organiziranju službi zaštite i spašavanja i jedinica civilne zaštite, njihovim poslovima i načinu rada, saopćeno je iz FUP-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti