Analizirane prepreke

Ministar Kalamujić: Izraditi popis cjelokupne imovine u Kantonu Sarajevo

18.01.2024. 09:57 / Izvor: Akta.ba
ministar

Sastanak posvećen provedbi procesa popisa cjelokupne pokretne i nepokretne imovine Kantona Sarajevo.

Ministar finansija Kantona Sarajevo, Afan Kalamujić i direktorica Uprave za geodetsko i imovinsko-pravne poslove KS Elmedina Delić održali su sastanak posvećen provedbi procesa popisa cjelokupne pokretne i nepokretne imovine Kantona Sarajevo. Na sastanku su analizirane i sve prepreke koje su godinama ometale završetak ovog procesa.

Ovom prilikom razmatrane su različite strategije i planovi kako bi se ubrzao ovaj proces. Direktorica Delić je predstavila Ministarstvu Uredbu o popisu pokretne i nepokretne imovine KS. Uredba predstavlja pravni dokument kojim se utvrđuju pravila, postupci i smjernice za provedbu popisa imovine. Ovaj popis će uključivati sve pokretne i nepokretne objekte ili resurse koje posjeduju ili koriste institucije Kantona Sarajevo.

Ministar Kalamujić je istakao da je ova uredba značajan pravni dokument koji će ubrzati sve aktivnosti na kojima Ministarstvo finansija radi, kako bi se kreirao precizan i ažuriran registar imovine s ciljem boljeg upravljanja resursima, transparentnosti, i pravilne alokacije sredstava.

Direktorica Delić je naglasila da je proces pregleda imovine složen i zahtijeva pažljivo planiranje i koordinaciju. Izrazila je i svoju posvećenost u rješavanju svih prepreka i obezbjeđivanju tačnih podataka o imovini Kantona Sarajevo.

„Nakon niza obavljenih konsultativnih sastanaka koje sam održao i koje planiram imati u narednom periodu, inicirao sam formiranje radnog tijela koje će koordinirati sve aktivnosti u pogledu rješavanja prepreka za izradu registra, a koje će uz saradnju s Ministarstvom finansija i svih institucija u Kantonu Sarajevo doprinijeti da proces bude operativniji i efikasniji, te na kraju rezultirati i finalizaciju ovako važnog zadatka koji je pred nama“, istakao je ministar Kalamujić.

Također je izrazio svoju podršku i angažman u svim procesima koji doprinose rješavanju svih prepreka koje su do sada ometale proces pregleda imovine. Ministar Kalamujić je naglasio i važnost saradnje svih relevantnih institucija, kako bi se postigao uspješan završetak ovog procesa, te se zahvalio direktorici Delić na saradnji i spremnosti da proces podrži i stavi na raspolaganje svoje kapacitete i kapacitete ustanove koju vodi.

Prisutni su se na sastanku složili i zaključili da je neophodno uložiti dodatne napore, kako bi se proces pregleda i popisa imovine završio u što kraćem roku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti