Održana prezentacija

Erasmus + projekat: Učenici i studenti iz BiH pokazali zavidno znanje i vještine

19.01.2024. 10:48 / Izvor: Akta.ba
ius

"Jednom Erasmus, uvijek Erasmum", kazao je Kenan Junuzović student sa IUS fakulteta na jučerašnjoj prezentaciji Erasmus + projekata.

"Jednom Erasmus, uvijek Erasmus", kazao je Kenan Junuzović student sa IUS fakulteta na jučerašnjoj prezentaciji Erasmus + projekata.

"Proveo sam u Italiji mjesec dana i to je bilo zaista vrijedno iskustvo. Nakon toga otišao sam i u Poljsku. Druženje sa mojim vršnjacima i razmjena iskustava mi je bilo iznimno važno. Nakon što sam prošao svoje Erasmus iskustvo u Sarajevu sam bio mentor našim kolegama iz inostranstva i pružio im svu podršku koja im je bila potrebna", pojasno je Kenan.

kenan

U sklopu Erasmus programa na prezentaciji se govorili o InterveWB, Joint Hostingu, TEF-Tourism Education Future, Blend Skills Competitionu i Microcredentialsu.

Projekte su predstavile Mirsada Mehremić iz IUS Lifelong Learning Centra i Sibela Beširević iz IUS-a.

"Ovaj projekt je trajao skoro četiri godine. Naučio nas je mnogo toga. Između ostalog da mješovite srednje škole u BiH upisuju i djeca koja imaju sve petice. Naučili smo da naši učenici mogu biti članovi Erasmus razmjena, iako mi nismo članica EU. Ovaj projekt nam je potvrdio ono što smo znali i sami, a to je da naši učenici odlično govore engleski jezik", naglasila je Mirsada.

mirsada

U svom izlaganju Sibela se osvrnula na Tourism Education Future program.

"Ovo je projekat koji je imao za cilj da pomogne nastavnicima i učenicima da poboljšaju svoje vještine. Trajati će dvije godine i završava se u ovoj godini“, pojasnila je.

Istakla je da osim analiziranja trenutnih trendova u turizmu, poseban cilj TEF projekta je pružanje vještina koje nedostaju nakon stjecanja obrazovanja i rada u industriji turizma. To je dovelo do poboljšane digitalne kompetencije nastavnika i učenika, poboljšanja mekih vještina učenika i poboljšane stručne kompetencije učenika i stručnjaka.

sibela

TEF Blended Skills Competition

Učenici Ugostiteljsko-turističke škole iz Sarajeva Elma Hodžić, Ajdin Mešinović i Kemal Velić zajedno sa svojim mentorom Harisom Bidževićem bili su članovi transnacionalnih takmičarskih timova sa učenicima iz Italije i Portugala. Tema finalnog takmičenja bila je mediteranska kuhinja, a jedan od glavnih kriterija ocjenjivanja, pored okusa jela i kreativnosti, bilo je redukcija otpada tokom pripreme obroka.

"Naši učenici su napravili meni od tri slijeda i pokazali svoje vještine. Odmjerili su snage sa svojim kolegama iz drugih država. Dobro su iskoristili ovaj novi inovativni vid učenja“, kazao je mentor Haris Bidžević.

haris

Pomoć privatnih kompanija i institucija

Kako bi se nastavili provoditi ovi važni projekti za učenike i njihovu budućnost neophodna je pomoć institucija, ali i privatnih kompanija. Predsjednik Privredne komore FBiH se zahvalio kompanijama koje su već učestvovale u ovom projektu i pozvao ih da nastave pružati podršku.

"Ovo je značajan projekt za privredu. Potrebna je što veća uključenost kompanija kako bi omogućili učenicima praksu", naglasio je.

Jedna od kompanija koje se učestvovale u ovom projektu bio je i poslovni portal Akta.ba. Studenti iz Italije su boravili u našoj redakciji i učili vještine koje će im koristi u njihovom radu. 

"Rado smo se odazvali ovom projektu. Radi naše djece koja imaju šansu da idu na razmjenu, bitno je da se više firmi uključi u projekat. Pozivamo i druge kompanije da se priključe i omoguće praksu studentima. ", kazala je Azra Atagić-Ćatović direktorica poslovnog portala Akta.ba.

jašarspahić

Prezentaciji je prisustvovao i Samir Avdić, bivši ministar kulture i sporta koji je naglasio da se od lijepih riječi ne živi, nego od djela.

"Institucije treba da vam daju finansijsku pomoć, jer ste vi pravi ambasadori BiH", poručio je.

samir

Predstavnici IUS-a su pozvali kompanije da se pridruže ovim projektima koji su značajni kako za učenike i studente tako i za BiH. Vjeruju da je ovo jedan od načina za ostanak mladih u BiH. Istakli su da mladi kada se vrate u BiH više cijene državu u kojoj žive jer vide da negdje tamo nije sve idealno.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti