Stečajni upravnik za Akta.ba

Kupac Granita će postati 100-postotni vlasnik, akumulirani gubici veći od kapitala

23.01.2024. 09:00 / Izvor: Akta.ba
granit

Realizacijom stečajnog plana kupac stiče 100 % -tno vlasništvo nad društvom.

U Javnom pozivu za prodaju privrednog društva Granit d.d. Jablanica - u stečaju, objavljenom u maju mjesecu prošle godine stajalo je da se "Potpisivanjem Ugovora o kupoprodaji društva, Granit dd Jablanica - u stečaju stiče pravo na zaključenje Ugovora o koncesiji za eksploataciju arhitektonsko-gradevinskog kamena na period od 30 (trideset) godina, u skladu sa Odlukom Vlade HNK broj 01-1-02-532/23 od 28.02.2023 godine."

U septembru su se u medijima pojavile informacije da će ovaj poznati jablanički privredni brend za nešto preko 20 miliona KM kupiti sarajevska kompanija Lake d.o.o.

Kako je javnosti zadnje poznato, još su (pre)ostale proceduralne radnje u smjeru realizacije stečajnog plana.

S tim u vezi, razgovarali smo sa stečajnim upravnikom, Abidom Šarićem koji je za Akta.ba pojasnio određene dileme i zastoje ovog kontraverznog stečaja.

Kupac je odabran i poznat

Lake d.o.o kompanija jeste zvanični kupac i tu nema izmjena, što je zbog zastoja u realizaciji kupovine izazvalo špekulacije, čak i da se možda radi o drugom kupcu. 

"Izabrani strateški partner, Lake d.o.o. Sarajevo, će postati 100 % vlasnik Granit d.d. Jablanica - u stečaju", kaže za Akta.ba stečajni upravnik Abid Šarić.

Kompanija Lake d.o.o će postati legitimni strateški partner tek nakon što se sa Vladom HNK, zaključi Ugovor o koncesiji i pribavi ostala zakonom propisana akta (Rješenje o dozvoli za eksploataciju, Odobrenje za izvođenje radova eksploatacije i Rješenje o potvrdi stečajnog plana koje treba da donese Općinski sud u Sarajevu), pojašnjava Šarić.

Potpisan i ugovor o koncesiji ali uz uslov

U septembru je još sve bilo spremno za potpisivanje koncesije ali se to tada nije desilo.  

Poznato je da je Vlada HNK vlasnik 67 posto državnog kapitala u "Granitu" te da je nakon usvojene odluke o dodjeli koncesije na period od 30 godina konačno došlo i do potpisivanja koncesije početkom ove godine kada je potpisan Ugovor o koncesiji za eksploataciju mineralne sirovine arhitektonsko-građevinskog kamena na lokaciji Čehari. 

Stečajni plan je usvojen još 2020. kada su definirani uslovi za prodaju preduzeća i kako bi se anulirala dugovanja.

Potpisivanjem koncesije zasigurno je napravljen iskorak u dugogodišnjem problemu stečajnog postupka otvorenog još 2009. godine. 

Ova koncesija se izdaje na 30 godina, ali uz uslov da ovo preduzeće u idućih šest mjeseci pronađe strateškog partnera za ulazak u posao.

"Ugovor o koncesiji je konačno, nakon što je zahtjev "stajao" u Ministarstvu privrede HNK duže od tri godne, potpisan 09.01.2024 godine. Trenutno smo u fazi prikupljanja potrebne dokumentacije za podnošenje Zahtjeva za izdavanje Odobrenja za izvođenje radova, i Ugovorom o koncesiji je propisano da je Granit d.d. Jablanica - u stečaju, dužan ovaj Zahtjev podnijeti u roku od 30 dana od dana potpisivanja Ugovora o koncesiji.", pojašnjava Šarić za Akta.ba. 

U izjavi za medije, nakon potpisivanja, kantonalni ministar privrede, Zanin Vejzović je rekao da postoji razlika između koncesije koju daje ministarstvo i ugovora koji je potpisao stečajni upravitelj sa strateškim partnerom te da je Vlada odgovorna za koncesiju.

"Odluka da se potpiše ovaj Ugovor donijeta je jednoglasnom odlukom Vlade HNK. Na ovaj način smo pružili ruku Granitu, i nadamo se budućem ulagaču, kako bi konačno stali na noge i počeli raditi onako kako treba", rekao je tada Vejzović.

To predmetno znači da ako za šest mjeseci ne budu izmirene obaveze od preko 20 miliona KM, tačnije, ako se ne ispoštuje uslov ugovora sa strateškim partnerom, kako je to predviđeno stečajnim planom, koncesija ne važi.

Visina investicije

"Nominalni iznos stečajnih dugovanja, dugova stečajne mase i troškova stečajnog postupka, u skladu sa usvojenim Stečajnim planom, koji se treba namiriti iz kupoprodajne cijene iznosi 20.533.813,84 KM (dvadeset miliona pet stotina trideset i tri hiljade i osam stotina i trinaest/84 KM)", stajalo je u Javnom pozivu uz napomenu da će "tačan iznos obaveza za izmirenje će se utvrditi u postupku njihovog izmirenja, u skladu sa okolnostima nastalim u periodu od 27.01.2010 godine kao dana otvaranja stečajnog postupka."

Na pitanje da li je u iznosu za uplatu bilo izmjena te da je možda jedna takva stavka dodatno otežala zaključivanje kupovine, Šarić kaže da nije bilo nikakvih izmjena. 

"Ukupna cijena je ista.", kaže Šarić. 

Okončanje stečaja i 100% vlasništvo 

Na pitanje kada se očekuje potpuno okončanje stečajnog postupka Šarić je optimističan.

"Potpuno okončanje stečajnog postupka se očekuje nakon realizacije planiranih aktivnosti, i smatramo da je to 6. mjeseci nakon potpisivanja Ugovora o koncesiji, kako je to i određeno ovim Ugovorom. S obzirom da pribavljanje propisane dokumentacije zavisi od administarcije nadležnih organa, iskreno se nadamo da će imati razumijevanja i hitno uzeti ove zahtjeve u razmatranje.", kaže.

Realizacijom stečajnog plana kupac stiče 100 % -tno vlasništvo nad društvom, napomena je Javnog poziva za prodaju. 

Obzirom da je  Vlada HNK većinski vlasnik, postavlja se pitanje kakav će status tog dijela biti nakon okončanja stečajnog postupka.

"Novi kupac će postati 100 % vlasnik kapitala, jer su akumulirani gubici daleko veći od kapitala, i vlasnici kapitala su praktično ostali bez tog kapitala, odnosno izgubili su ga kroz stečajni postupak.", izričit je Šarić.

Kompanija Prominvest iz Konjica, koja je takođe jedan od značajnih vlasnika a koja se trenutno vodi u stečaju će po riječima Šarića izgubiti sva svoje prava.

"Svi su istoj poziciji i kompanija Prominvest Konjic, i svi vlasnici dionica, upisani u RVP F BiH (Registar vrijednosnih papira u FBiH)", pojašnjava.

Kontraverzna kupovina

Finansije kompanije Lake d.o.o. su u uzlaznoj noti tokom zadnjih godina ali akvizicija Granita je preko 20 miliona.

Ipak, još u septembru je jasno navedeno da će kupovinom biti izmirena sva dugovanja, a da će prema previđenom planu koji je Lake d.o.o. kompanija dostavila obezbijediti investicije za poslovanje i da to mogu garantirati kroz dokaze iz banke. 

Presjek finansijskih dobiti, Akta.ba registar

U opisu referenci, Lake kompanije navodi da ima dugu i bogatu tradiciju u pružanju usluga inžinjeringa u građevinarstvu, te da su na tržištu prepoznatljivi po implementaciji projekata iz različitih oblasti poput izgradnje, rekonstrukcije, sanacije te adaptacije građevinskih kapaciteta kako privatnih, tako i državnih institucija i objekata u višemilionskim vrijednostima.

Prije par mjeseci je takođe najavljena i investicija od oko 2,5 miliona KM za opremu koja je potrebna za eksploataciju te modernizaciju opreme i nova zapošljavanja zbog pokretanja proizvodnje.

Cijelu priču kontraverznijom čini i podsjetnik da je u vrijeme akcije "Urban" iz 2016, godine jedan od od uhapšenih bio i tadašnji direktor kompanije Lake d.o.o Nedžad Bubica blizak politici.

Akcija "Urban" izvedena zbog postojanja osnova sumnje da su osumnjičene osobe počinile krivično djelo organiziranog kriminala u vezi s krivičnim djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, sklapanja štetnog ugovora, zloupotrebe procjene, poticaja na izvršenje krivičnog djela i porezne utaje, usljed čega je prouzrokovana šteta u budžetu Kantona Sarajevo od najmanje tri miliona konvertibilnih maraka.

Sadašnji direktor je Nedim Bubica a bivši direktor je prokurista bez ograničenja ovlaštenja.

Izvor Akta.ba registar 

U međuvremenu, ugašeni sjaj još čeka da zasija

Jablanički Granit je u stečaju zvanično do 2009 godine i ima preko 180 radnika koji dalje rade za minimalne plate.

Bavi se eksploatacijom i preradom granita već skoro sto godina i ima(o) je referencu giganata jugoslovenske industrije koji je gradio širom Evrope, sa ukupnom površinom 114,30 hektara.

Među referencama su i zgrada bečke Opere, Akademija nauka u Moskvi, Gradska vijećnica u Berlinu a onda i plato KSC "Skenderija", glavna ulica Knez Mihajlova u Beogradu, Hotel Hayat u Beogradu, Sportski centar "Cibona" u Zagrebu, Trg bana Jelačića, ulice Titova i Ferhadija u Sarajevu, pješačka zona u Zrenjaninu, pješačke zone i trgovi u Kragujevcu, metro u Budimpešti i tako dalje. 

Vrijednost granitne sirovine procijenjena je na nevjerovatnih 40 milijardi američkih dolara.

Ostaje da se vidi šta će biti epilog ovog dugogodišnjeg slučaja zbog kojeg su mnogi procesi u doslovnom zatočeništvu, radnici u neizvijesnosti preko dugi niz godina a nekadašnji gigant sa ugašenim sjajem. 

 

Naida Kurdija 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti