SARADNJA U MNOGO SFERA

Pokrenuta inicijativa za ukidanje viza između BiH i Japana

28.01.2024. 14:37 / Izvor: Akta.ba
JAPAN

Delegacija Ministarstva vanjskih poslova BiHH koju je predvodio Zlatan Burzić, šef kabineta ministra vanjskih poslova BiH, boravila je u Japanu.

Delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine koju je predvodio Zlatan Burzić, šef kabineta ministra vanjskih poslova BiH, boravila je u Japanu od 22. do 24. januara.

Prilikom posjete otvorena su dva počasna konzulata BiH u Japanu, u prefekturama Wakayama i Tsukuba. Tom prilikom je Burzić uručio patentna pisma počasnim konzulima BiH Ikedai Tokihiro-u i Nagaiu Yasu-u.

Osim Burzića delegaciju MVP sačinjavali su ambasador BiH u Japanu, Mato Zeko, pomoćnica ministra vanjskih poslova BiH za multilateralne poslove Aida Hodžić i ministar-savjetnik u Ambasadi BiH u Tokiju Mile Nikolić.

Tokom boravka u Japanu delegacija je održala sastanak sa bivšim premijerom Japana Taro Aso, aktuelnim potpredsjednikom Liberalno demokratske stranke (LDP), kao i niz sastanaka sa predstavnicima japanskog Ministarstva vanjskih poslova i lokalnih nivoa vlasti.

Razmatrana su konkretna pitanja o razvoju saradnje u oblasti obrazovanja, razmjene studenata, unapređenja turizma i ekonomske saradnje.

Dogovorena je saradnja na multilateralnom planu za naredni period te je pokrenuta inicijativa za ukidanje viznog režima za građane BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti