ODRŽAN SASTANAK

Pozder: Veći budžet za turizam je ohrabrujući pravac

28.01.2024. 00:00 / Izvor: Akta.ba
TURIZAM

Jedan od ključnih zaključaka ovog sastanka je spremnost svih aktera za dogovor o formiranju stručnog savjeta

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder održala je u sjedištu Vlade Federacije BiH Sarajevu sastanak sa predstavnicima akademske zajednice i oblasti turističkih znanstvenih disciplina.

Radi se o prvom susretu ovakve vrste, a na sastanku su učestvovali predstavnici deset pozvanih institucija, saopćeno je iz Federalnog ministarstva.

Predstavnici akademske zajednice su izrazili zadovoljstvo da aktivno učestvuju u kreiranju razvoja turizma, pohvalili inicijativu da se organiziraju sastanci ovakve vrste, te su pokazali spremnost da se stave na raspolaganje.

"Prezentirane su aktuelne teme, s posebnim osvrtom na usvojenu Strategiju razvoja turizma Federacije BiH, kao i planovi za kreiranje Akcionog plana koji je i obaveza iz ove strategije. Istaknuta je i neophodnost planiranja i kreiranja zakonske legislative, sa fokusom na Zakon o turizmu Federacije BiH", navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Jedan od ključnih zaključaka ovog sastanka je spremnost svih aktera za dogovor o formiranju stručnog savjeta koji će pomoći Ministarstvu u implementaciji aktivnosti i kvalitetnoj realizaciji budžeta i Strategije, a što za cilj ima razvoj održivog turizma u Federaciji BiH u narednom periodu.

"Prisutni su pozdravili usvajanje budžeta na nivou Federacije, prema kojem su sredstava za turizam značajno uvećana u odnosu na prethodne godine, pa je budžet za turizam četiri miliona KM. Naravno, radi se o još uvijek nedovoljnim sredstvima, ali je povećanje svakako pravac koji je u interesu cjelokupnog našeg turizma. U skladu sa raspoloživim sredstvima, Federalno ministarstvo okoliša i turizma će raspisati i javne pozive, koji će se implementirati u ovoj godini, dok su predstavnici akademske zajednice također istakli izazove, ali i ponudili određena rješenja kada su u pitanju ljudski resursi u turizmu (radna snaga), ulogu srednjih, viših i visokih škola. S tim u vezi, organizovat će se i sastanak sa Federalnim ministarstvom obrazovanja", istaknuto je u saopćenju Ministarstva.

Kako se navodi u saopćenju, uz uvezivanje statistike i digitalizaciju, prisutni su se složili da je moguće značajnije pokretanje potencijala za razvoj bh. turizma, sa posebnim akcentom na domaće goste.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti