Nepostojeći pravni okvir

Protest za šume: Gdje je Zakon o šumama FBiH posljednjih 15 godina?

01.02.2024. 12:02 / Izvor: Fena
Arhus

Udruženje Resursni Aarhus centar u BiH organiziralo je jučer proteste ispred Vječne vatre u Sarajevu.

Udruženje Resursni Aarhus centar u BiH organiziralo je jučer proteste ispred Vječne vatre u Sarajevu, a kako su saopćili danas iz tog udruženja, glavni povod tih demonstracija je dugogodišnje nepostojanje Zakona o šumama u Federaciji Bosne i Hercegovine, što je, ističu, ozbiljna pravna praznina koja traje već punih 15 godina.  

Nepostojeći pravni okvir ostavlja šumske resurse izložene brojnim prijetnjama i neadekvatnim upravljanjem šumama, što ima ozbiljne posljedice po okoliš, biološku raznolikost te ekonomske i društvene aspekte. Donošenje adekvatnog zakona o šumama je neophodno kako bi se stvorila održiva osnova za upravljanje šumskim područjima, navode iz Aarhus centra u BiH.

Poručuju da je krajnje vrijeme da se ozbiljno pristupi pitanju šuma koje predstavljaju važan resurs za ekosistem, energetsku sigurnost i lokalnu privredu.

Nedostatak jasnog i primjenjivog zakonodavstva stvara pravnu nesigurnost i otvara vrata nekontrolisanom iskorištavanju šuma i korupciji, što dugoročno ugrožava ekološku ravnotežu.

Aarhus centar stavlja naglasak na nužnost uključivanja javnosti u proces donošenja zakona o šumama te traži transparentnost i široku participaciju svih relevantnih učesnika u izradi novog zakona ili uvrštavanje amandmana u tekst zakona, a koje su izradili stručnjaci sa pravnog i šumarskog fakulteta zajedno sa Aarhus centrom u BiH.

"Ovim putem želimo potaknuti vladine institucije da prepoznaju hitnost problema i posvete se izradi adekvatnog zakona koji će osigurati održivo upravljanje šumama u Federaciji Bosne i Hercegovine. Uz podršku građana, organizacija se nada da će ovakvi protesti potaknuti brže djelovanje vlasti te da će konačno biti uspostavljen i primijenjen savremen i funkcionalan zakon o šumama, čime će se osigurati dugoročna održivost šumskih resursa u FBiH", naveli su iz Aarhus centra u BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti