POLICIJA NA TERENU

Dijelom Zagreba širi se neugodan miris, građani se žale na mučninu i glavobolju

02.02.2024. 13:27 / Izvor: Dnevnik.hr
zagreb

Zagrebom se širi neugodan miris, a građani su se požalili na mučnine i glavobolje.

Na području Maksimira, Petrove i Horvatovca u Zagrebu širi se neugodan miris, a zbog njega su kod nekih građana zabilježene mučnine i glavobolje, javljaju stanovnici tog dijela Zagreba koji su slučaj prijavili i nadležnim službama.

Iz policije su za Dnevnik.hr potvrdili da su službenici na terenu i da je prostor osiguran te da se provode mjere kako bi se utvrdile okolnosti.

Na teren su izašli i inspektori Dražavnog inspektorata koji na području Srebrnjaka pokušavaju utvrditi točan uzrok.

"Državni inspektorat je zaprimio obavijest Županijskog centra 112 o neugodnom mirisu u javnom sustavu odvodnje u Zagrebu, Srebrnjak. Dežurni vodopravni inspektor Državnog inspektorata izišao je na teren te je inspekcijski postupak u tijeku", rekli su u DIRH-u.

Neki građani posumnjali su da bi izvor neugodnog mirisa mogao biti obližnji Institut Ruđer Bošković. Tamo, međutim, tvrde da to s Institutom nema nikakve veze.

"Institut Ruđer Bošković sve kemikalije zbrinjava u skladu s internim Pravilnikom o zbrinjavanju svih vrsta otpada iz tehnološkog procesa i mulja iz procesa odvoda te u skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom. Institut kemikalije ne ispušta u sustav javne odvodnje i kanalizacije, već zbrinjavanje kemikalija za potrebe Instituta provodi ovlaštena pravna osoba. Također, slijedom obveza iz gore navedenih propisa, redovito se, četiri puta godišnje, provodi analiza i ispitivanje otpadnih voda koju obavlja neovisni vanjski akreditirani laboratorij Škole narodnog zdravlja dr. Andrija Štampar. Navedenim redovnim analizama nikada nije ustanovljena povećana koncentracija kemikalija, uključujući organska otapala.

Odjel zaštite na radu, zaštite od požara i zaštite od zračenja danas, 2. veljače 2024. godine, proveo je interni nadzor kojim nisu utvrđene okolnosti koje bi ukazivale na odstupanje od propisanih procedura zbrinjavanja ili na ispuštanje kemikalija u otpad", poručili su iz odnosa s javnošću Instituta Ruđer Bošković. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti