BROJNE ŠPEKULACIJE

Ruska RT pokreće internet-portal u BiH?

04.02.2024. 11:54 / Izvor: Avaz.ba
RT

Najlakša opcija za proboj na naše medijsko tržište.

Nakon informacije da nikakav zahtjev nije dostavljen Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH (RAK) te da nijedna domaća TV stanica svoju frekvenciju ne može ustupiti drugoj, nastavljaju se špekulacije o načinu na koji bi Russia Today (RT) mogla iskoračiti na medijsko tržište u našoj zemlji.

S obzirom na to da je najava pokretanja programa RT na srpskom jeziku polovinom decembra stigla od predsjednika Rusije Vladimira Putina, ne treba sumnjati da se na tome ozbiljno radi i da će biti iskorištene sve mogućnosti, piše "Avaz".

Jedna od njih je i najlakša, najbrža i najjeftinija, a radi se o pokretanju internetskog portala, i to s državnom domenom.

Mediji su se i do sada bavili kuriozitetom da je za takvo nešto potrebno priložiti lični dokument i platiti oko 80 KM - 50 za aktivaciju domene „ba“, te 30 za njeno godišnje održavanje.

Prema Pravilniku Univerzitetskog teleinformatičkog centra (UTIC) UNSA-e, kao ovlaštenog administratora i registra bh. nacionalne domene, subjekti koji mogu registrirati i koristiti naziv domena su pravna lica registrirana u odgovarajućim registrima, punoljetna fizička lica, te međunarodne organizacije koje djeluju na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Još 2020. godine, mediji su pisali da će web site RT Balkan voditi Jelena Milinčić, kćerka Ljubinke Milinčić, koja je glavna urednica srpskog izdanja informativnog site-a Sputnjik usklađenog sa Moskvom, koji je pokrenut 2014. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti