Počinje primjena zakona

Ograničena upotreba duhana: Historijski zaokret u zdravstvenoj politici BiH

05.02.2024. 07:54 / Izvor: Avaz.ba
Pušenje

Benefiti se ogledaju u prevenciji preuranjene smrtnosti od bolesti povezanih s pušenjem pa do smanjene dostupnosti duhana školskoj djeci.

U Federaciji Bosne i Hercegovine je 28. maja prošle godine počela primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Ovaj zakon je u najvećoj mogućoj mjeri usklađen s Okvirnom konvencijom o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

U razgovoru za "Avaz“ prof. dr. sc. Aida Ramić-Čatak, pomoćnica direktora za medicinske poslove i voditeljica Sektora javnog zdravstva Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, kaže da je stupanjem na snagu Okvirne konvencije o kontroli duhana WHO-a 2005. godine započeo historijski zaokret u zdravstvenim politikama zemalja širom svijeta, pa tako i u BiH.

Nargile i e-cigarete

BiH se, govori prof. dr. Ramić-Čatak, 2009. godine priključila zemljama koje su donijele odluku o ratifikaciji ovog dokumenta, čime se obavezala da će na entitetskom nivou uskladiti zakonodavstvo iz oblasti kontrole duhana, a u skladu s Okvirnom konvencijom o kontroli duhana WHO-a.

Od početka primjene Zakona o kontroli duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH, naglašava naša sagovornica, očekuju se brojni benefiti, kao što su postepeno i dugoročno smanjenje obolijevanja i preuranjene smrtnosti od bolesti povezanih s pušenjem.

"Podsjećamo da, prema rezultatima posljednjih istraživanja, u FBiH 44,1 posto odraslog stanovništva su pušači, od čega je 56,3 posto muškaraca i 31,6 posto žena. Više od polovine stanovništva, odnosno 54,1 posto, svakodnevno je izloženo duhanskom dimu od drugih pušača u vlastitoj kući, na radnom mjestu i u zatvorenim javnim prostorima.

Podsjećamo da pušači više od šest puta češće dobivaju rak bronha i pluća, dvostruko češće dobivaju moždani udar, a tri puta češće dobivaju srčani udar", naglasila je prof. dr. Ramić-Čatak.

Nažalost, i među školskom djecom izražena je konzumacija duhanskih proizvoda. Tako 13,8 posto školske djece trenutno konzumira cigarete, 16,1 posto nargile, a 10,9 posto e-cigarete.

Među očekivanim benefitima ovog zakona su i smanjenje obolijevanja i smrtnosti novorođenčadi i djece mlađe od pet godina.

Pasivno pušenje

"Većina djece i adolescenata nije u potpunosti zaštićena od izloženosti pasivnom pušenju. Svaki dan hiljade male djece nemaju drugi izbor nego udisati duhanski dim, u svojoj kući ili stanu, automobilu, zatvorenim javnim mjestima, u kafićima i restoranima. Imaju češće upale srednjeg uha, bronhitis, upale pluća, astmu, slabi im imunitet, razvijaju se smetnje psihofizičkog razvoja. Djeca ovise o odraslima, koji im trebaju omogućiti zrak bez duhanskog dima", navela je ona.

Također, očekuje se postepeno i dugoročno smanjenje troškova zdravstvenog sistema zbog dijagnostike i terapije pušenjem uzrokovanih bolesti i stanja. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, kako navodi, tri četvrtine vodećih uzroka smrti stanovništva u Federaciji BiH čine bolesti srca i krvnih sudova i maligne neoplazme, kod kojih se pušenje pojavljuje kao najveći pojedinačni faktor rizika.

Prostor bez duhanskog dima

Naša sagovornica ukazuje i na promociju prostora bez duhanskog dima, kao jednog od uvjeta za zdravlje, odnosno zaštitu od posljedica pasivnog pušenja i pušenja iz treće ruke.

Posebno je važna, napominje, provedba zabrane pušenja u zatvorenim javnim prostorima, kao što su vrtići, škole, fakulteti, zdravstvene ustanove, radna mjesta, sredstva transporta, uz aktivan adekvatan inspekcijski nadzor.

"Među benefitima su i smanjena dostupnost duhanskih proizvoda mlađim od 18 godina, kao jedna od mjera smanjenja pristupa i konzumacije ovih proizvoda među školskom djecom i mladima, unapređenje inspekcijskog nadzora provedbe Zakona, ali i jačanje prevencije pušenja kao dugoročnog životnog stila kroz aktivni angažman kantonalnih zavoda za javno zdravstvo, u saradnji s kantonalnim ministarstvima obrazovanja u pripremi nastavnih planova obrazovnih ustanova s većim sadržajem prevencije pušenja. Od Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH je 2023. godine pripremljen i publiciran Vodič za prevenciju pušenja među školskom djecom, namijenjen kao podrška u radu nastavnog osoblja u osnovnim i srednjim školama. Također, nastavlja se aktivna uloga Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH u radu Federalne komisije za kontrolu duhana", govori ona.

Intervencije odvikavanja

Neophodne su i motivacija pušača na prestanak pušenja i veća dostupnost usluga odvikavanja s podrškom zdravstvenom sistemu kroz edukaciju zdravstvenih radnika kako da se stručno potvrđene učinkovite intervencije odvikavanja i prestanka od pušenja učine što dostupnijim za građane - informiranje, savjet, nikotin zamjenska terapija (NZT) medikamentozna terapija.

Očekuje se nastavak aktivnosti na edukaciji i informiranju javnosti o posljedicama po zdravlje koje nastaju konzumacijom duhanskih proizvoda, kao i savjeti za prestanak i odvikavanje od pušenja, uz aktivan angažman zavoda za javno zdravstvo, obrazovnih ustanova i nevladinih organizacija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti