Važna saradnja

Pokrenuta inicijativa za partnerstvo KCUS-a i IDDEEA-e BiH

05.02.2024. 15:51 / Izvor: Fena
Badnjević

Direktor IDDEEA-e BiH Almir Badnjević istakao je važnost saradnje.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA BiH) pokrenuli su, u cilju unapređenja poslovnih procesa i pružanja efikasnijih zdravstvenih usluga, inicijativu za uspostavu saradnje na implementaciji Dokumenta menadžment sistema (DMS) uz korištenje kvalifikovanog elektronskog potpisa.

Na sastanku sa upravom Kliničkog centra, predstavnici IDDEEA-e BiH, predvođeni direktorom Almirom Badnjevićem, istakli su spremnost da podrže taj važan pilot- projekt. IDDEEA BiH, na osnovu dugogodišnjih iskustava, spremna je pomoći u implementaciji DMS-a i digitalnog potpisivanja sa kvalifikovanim potvrdama te pružiti stručno znanje da bi unaprijedila administrativne procese u Kliničkom centru.

V.d. direktora Kliničkog centra Alen Pilav nije krio oduševljenje i očekivanja od tog projekta ističući prednosti koje će implementacija DMS-a donijeti.

"Efikasnost, brzina obavljanja administrativnih poslova, transparentnost i sigurnost u radu sa dokumentima itekako su važni aspekti koje očekujemo unaprijediti kroz tu inicijativu. Digitalizacija dokumenata i olakšana cirkulacija pružit će brže pristupanje informacijama, smanjiti rizik od gubitka ili oštećenja dokumenata te poboljšati iskustvo pacijenata", naglasio je Pilav.

Direktor IDDEEA-e BiH Almir Badnjević istakao je važnost saradnje i vjeruje da će iskustvo agencije značajno doprinijeti optimizaciji poslovnih procesa Kliničkog centra.

"Klinički centar je važna institucija. Digitalizacija zdravstvene dokumentacije i elektronsko potpisivanje pružaju brojne prednosti za zdravstveni sektor. Naš cilj je poboljšati pristup zdravstvenim uslugama i olakšati pacijentima elektronsko podnošenje zahtjeva u budućnosti", izjavio je Badnjević.

Ovo strateško partnerstvo ima potencijal da značajno unaprijedi zdravstvenu zaštitu građana Bosne i Hercegovine. Implementacija DMS-a uz kvalifikovane elektronske potpise stvorit će osnovu za bržu razmjenu dokumenata, povećanje efikasnosti i modernizaciju pristupa zdravstvenim uslugama. Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i IDDEEA BiH s nestrpljenjem očekuju pozitivne rezultate tog zajedničkog poduhvata - saopćeno je iz IDDEEA-e BiH.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti