Ured za borbu protiv korupcije Vlade USK

Tabaković: Radit ćemo na uspostavi jedinstvenog antikoruptivnog informacionog sistema

09.02.2024. 09:56 / Izvor: Fena
USK

Krajem oktobra prošle godine zvanično je otvoren Ured za borbu protiv korupcije Vlade Unsko-sanskog kantona.

Krajem oktobra prošle godine zvanično je otvoren Ured za borbu protiv korupcije Vlade Unsko-sanskog kantona, a prije nekoliko sedmica za šeficu Ureda imenovana je Adela Tabaković, čime se dovršava uspostava Unsko-sanskog Ureda za borbu protiv korupcije čiji je zadatak borba protiv korupcije, jačanje transparentnosti i podsticanje građana da svoje lidere pozivaju na odgovornost.

Prošle sedmice u radnoj posjeti ovom uredu boravio je šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo Erduan Kafedžić, koji je u Bihać došao kako bi pomogao uspostavu funkcionisanja Ureda.

Zakon o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija u Unsko-sanskom kantonu stupio je na snagu 2021. godine, a njime je propisano formiranje Ureda za borbu protiv korupcije Unsko-sanskog kantona.

"Ured je formiran krajem 2023. godine, obezbijeđeni su materijalno tehnički uvjeti uz pomoć međunarodnih partnera - Američke ambasade u BiH i Misije OSCE-a U BiH, ali se čeka usvajanje budžeta za 2024. godinu kako bi se pokrenuo proces zapošljavanja osoblja Ureda. Iz prethodno navedenog je evidentno da se kasni sa implementacijom Zakona te obavezama koje proizlaze iz tog zakon. Tri kantona su već daleko ispred Unsko-sanskog kantona, ostali su su ili u fazi osnivanja ili su osnovani", kaže Tabaković.

Kako bi se implementirao Zakon o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija u Unsko-sanskom kantonu, potrebno je najprije uspostaviti Registar imovine nosioca javnih funkcija i rukovodećih državnih službenika i Registar poklona.

Tabaković navodi da je u toku podnošenje prijava nosioca javnih funkcija i rukovodećih državnih službenika, koje će nakon analiza biti unijete u registar imovine koji će biti javno dostupan. Nakon prve faze Ured je u obavezi izvršiti provjeru imovine nosica javnih funkcija za 200 osoba na godišnjem nivou.

Nakon uspostave prethodno navedenih registara Ured će uspostavljati i druge registre kojima će se unaprijediti transparentnost rada institucija na području Unsko-sanskog kantona.

Ured će raditi na prevenciji korupcije koja će se ogledati kroz razvoj i primjenu mjera koje smanjuju rizik od korupcije, uključujući poboljšanje transparentnosti, jačanje etičkih standarda, i uspostavu sistema za prijavu korupcije, zatim, kroz edukaciju građana, javnih službenika i poslovnog sektora o štetnim učincima korupcije te promicanje etičkog ponašanja.

"Ured će uspostaviti saradnju s drugim institucijama kako bi se zajedno radilo na suzbijanju korupcije, te jačati institucionalne kapacitete kojima će se osigurati da Ured za borbu protiv korupcije ima dovoljno resursa, stručnosti i ovlasti kako bi uspješno obavljao svoje zadatke", ističe Tabaković.

Dodaje, da će Ured težiti uspostavi jedinstvenog antikoruptivnog informacionog sistema što je i jedna od strateških aktivnosti definisanih Strategijom za borbu protiv korupcije Unsko-sanskog kantona za period 2023. – 2027. godine.

Prethodno je potrebno sačekati da se usvoji budžet Unsko-sanskog kantona za 2024. godinu, kako bi se izvršio prijem dodatnih uposlenika ovog Ureda što je neophodno za njegovo funkcionisanje.

"Nastojaćemo da nakon usvajanja budžeta Ured profunkcioniše u punom kapacitetu i kada su u pitanju zaposlenici. Kako se radi o državnoj službi, provest ćemo proceduru prijema državnih službenika u skladu sa Zakonom o državnoj službi u Unsko-sanskom kantonu. Za sada kroz konsultacije o budžetu sa Ministarstvom financija, planirano je sedam izvršilaca u ovom uredu. Svaki od službenika će imati svoja ovlaštenja i nadležnosti u skladu sa Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Ureda i u skladu sa Zakonom", poručila je Tabaković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti