GODIŠNJA KONFERENCIJA

Tužilaštvo Brčko distrikta o rezultatima rada, korupciji, neriješenim ubistvima

09.02.2024. 11:35 / Izvor: Akta.ba
BRČKO

Tužilaštvo Brčko distrikta u 2023. godini u potpunosti je ostvarilo predviđene norme rada.

Tužilaštvo Brčko distrikta u 2023. godini u potpunosti je ostvarilo predviđene norme rada, a ukupan kvalitet rada je iznad 95 procenata, što znači da samo pet posto podignutih optužnica nije rezultiralo osuđujućim sudskim presudama, rekao je novinarima na godišnjoj konferenciji za medije glavni tužilac Distrikta Zekerija Mujkanović.

"Od 219 optužnica podignutih u prošloj godini samo jedna nije potvrđena od strane Suda, a sve istrage, odnosno tužilačke odluke, su donesene u roku kraćem od šest mjeseci. Kada je riječ o optužnicama iz domena korupcije, riješeno je ukupno 14 istraga, a za rješavanje je ostalo osam. Inače u ovom momentu pred sudovima Distrikta stoji 18 optužnica iz predmeta korupcije i mi očekujemo od domaćih sudova da ovim optužnicama daju prioritet", rekao je Mujkanović, dodavši da zastara predmeta nije bilo.

Inače broj neriješenih predmeta, smatraju u brčanskom Tužilaštvu, je minoran jer je takvih predmeta svega 112 i to protiv 160 osoba, a koji se odnose na neriješene istrage iz prošle i jednim malim dijelom iz pretprošle godine.

"Sve istrage iz onih ranijih godina su uglavnom riješene, izuzev predmeta u kojima nije bilo moguće okončati istragu zbog toga što su lica nedostupna u krivičnom postupku", naglasio je Mujkanović.

Glavni tužilac Distrikta Zekerija Mujkanović također je govorio i o predmetima ratnih zločina s aspekta prošle godine.

"Mi u ovom momentu imamo jednu istragu i to protiv jedne osobe za predmet ratnih zločina koje nam je nedostupno. U tom smislu preduzimamo radnje za osiguravanje njegovog prisustva putem međunarodne potjernice", rekao je Mujkanović, a prenosi lokalni radio.

Pored ovog predmeta u brčanskom Tužilaštvu je još 72 predmeta ratnih zločina, gdje je zločin verifikovan, ali je počinilac nepoznat.

"Najveći broj takvih predmeta nam je ustupljen od Suda Bosne i Hercegovine i zato je sad ovako veliki broj. Inače bi ta brojka bila negdje oko 30 predmeta, koliko ih je izvorno nastalo u ovom Tužilaštvu", istakao je Mujkanović.

Što je tiče predmeta ratnih zločina sa "A" oznakom, brčansko Tužilaštvo je u proteklom periodu riješilo četrnaest.

"U osam predmeta smo mi donijeli odluke, odnosno podigli optužnice. U četiri predmeta, za četiri osobe smo obustavili istragu, dok je isti broj predmeta u kojima su takođe obuhvaćene četiri osobe, proslijeđeno pravosuđu Republike Srbije, te koliko je nama poznato i ti predmeti su sudski okončani", zaključio je glavni tužilac Brčko distrikta BiH Zekerija Mujkanović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti