U KS povećan broj ovisnika o amfetaminima, alkoholu i kocki

09.02.2024. 16:50 / Izvor: Avaz.ba
droga

Na liječenju od droga gotovo 400 pacijenata.

Zavod za bolesti ovisnosti KS tokom prošle godine pružio je 160.000 usluga u liječenju ovisnika o alkoholu, kocki i drogama. Specijalista neuropsihijatar Rasema Okić, direktorica Zavoda, kaže za "Avaz" da se trendovi mijenjaju, uvode nove terapije, ali da broj ovisnika raste, pa se zbog liječenja u ovu ustanovu javljaju i pacijenti iz drugih kantona, ostatka BiH, ali i iz inozemstva.

Trenutno je na opijatskoj i supstitucionoj terapiji za liječenje ovisnosti od droga gotovo 400 pacijenata.

Broj onih koji su uzimali heroin je padao, pa je danas rijetkost naći novog mladog heroinskog ovisnika.

"S druge strane, preplavljeni smo mladim ljudima koji koriste stimulanse, također psihoaktivne droge, poput amfetamina. To su one „bobe“, ekstazi i slično. Na organizam mladog korisnika djeluju tako da ekscitiraju, pobude ga, daju mu lažnu energiju, svemogućnost, osjećaju se vrlo hrabrima, da mogu sve, euforični su i često dođu s tahikardijom, visokim pritiskom, općom uznemirenošću, strahom, a pri tome su opasni i po sebe i po druge", kaže dr. Okić.

Za razliku od droge, kocka i alkohol su „legalni“ izvori ovisnosti.

"Alkohol svako može kupiti u svojoj prodavnici i on je općeprihvatljiv. Igre na sreću su posebno maliciozne, jer reklamirane su, legalne, vrlo profitabilne, ogroman novac se tu obrće i cijeli region je u istoj situaciji. A ovisnost o kocki završava i raspadom, propašću cijelih porodica, pa i tragično, jer je jedan kockar, kad je doveden pred zid, spreman i da se ubije", ističe dr. Rasema Okić, direktorica Zavoda za bolesti ovisnosti KS.

Za ovisnike o drogi u Zavodu je na raspolaganju deset, a od alkohola pet kreveta, konstantno su popunjeni 80 do 100 posto, a među pacijentima koji se u ovu ustanovu jave u lošem stanju 95 posto njih je pod utjecajem amfetamina.

Među korisnicima marihuane i amfetamina su i maloljetne osobe.

Tokom 2023. zabilježen je rast od oko 15 posto broja ovisnika o alkoholu, a od 20 posto broja ovisnika o kocki.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti