Ministarstva finansija KS i Općine Centar

Online plaćanje administrativnih taksi i apliciranje za dokumente

15.02.2024. 10:57 / Izvor: Akta.ba
administracija

Ministar finansija Kantona Sarajevo, Afan Kalamujić održao je radni sastanak s načelnikom Općine Centar Srđanom Mandićem.

Ministar finansija Kantona Sarajevo, Afan Kalamujić održao je radni sastanak s načelnikom Općine Centar Srđanom Mandićem na kojem je razgovarano o pokretanju zajedničkog pilot projekta koji će građanima i građankama Kantona Sarajevo i Općine Centar omogućiti brže i jednostavnije plaćanje administrativnih taksi i apliciranje za dokumente koji su im potrebni.

Online naplata administrativnih taksi je moderno i praktično rješenje koje omogućava građanima da brzo i jednostavno izvrše plaćanje putem interneta. Ovaj sistem omogućava građanima da koriste različite online platne metode, bez da čekaju u redovima kako bi izvršili plaćanja.

Općina Centar će kreirati sigurnu online platformu, putem koje građani mogu lako pronaći odgovarajući obrazac za plaćanje takse, unijeti neophodne informacije i izvršiti transakciju sa samo nekoliko klikova. Ministarstvo finansija će omogućiti da se u realnom vremenu rasknjiže online uplate, te će kroz koordinaciju s Općinom omogućiti dobijanje potvrde za uspješno izvršenu uplatu.

Ovakva online naplata administrativnih taksi omogućit će automatsku verifikaciju plaćanja, čime će se smanjiti potreba za ručnim procesima i povećati efikasnost administracije. Ovakav sistem će dodatno pružiti transparentnost i evidenciju transakcija, što olakšava praćenje i upravljanje finansijskim tokovima.

Kao rezultat, građani imaju brži i praktičniji pristup plaćanju administrativnih taksi, dok će institucije imati efikasniji sistem naplate i upravljanja finansijama.

S druge strane, Općina Centar želi svojim građanima i građankama omogućiti i online apliciranje za dokumente, bez da moraju dolaziti fizički u Općinu kako bi dobili potrebnu dokumentaciju. Online apliciranje za dokumente će biti moderna i efikasna usluga koja omogućava građanima da podnesu zahtjev za različite vrste dokumenata putem interneta, bez potrebe za fizičkim odlaskom u opštinu.

Kroz kreiranje sigurne online platforme građani će moći popuniti obrasce zahtjeva, priložiti potrebnu dokumentaciju i poslati zahtjev elektronski. Ovaj proces će omogućiti bržu i jednostavniju komunikaciju između građana i administrativnih službi Općine, smanjujući potrebu za čekanjem u redovima ili zakazivanjem termina. Nakon podnošenja zahtjeva, građani će moći pratiti status svog zahtjeva online i biti obavješteni o bilo kakvim promjenama ili dodatnim zahtjevima putem elektronske pošte. Ova usluga ne samo da štedi vrijeme građanima, već i olakšava administrativnom osoblju Općine obradu zahtjeva na efikasniji način.

Osim toga, omogućit će građanima da podnesu zahtjev bilo gdje i bilo kada, što je posebno korisno za one koji žive izvan teritorije općine Centar ili često putuju. Sveukupno, online apliciranje za dokumente u Općini Centar predstavlja korak ka digitalizaciji i modernizaciji javne uprave, pružajući građanima praktičnije i efikasnije usluge.

Ministar Kalamujić je istakao važnost zajedničkog pilot projekta, te naglasio da saradnja s Općinom Centar predstavlja nastavak projekta e-uprava kojeg Kanton Sarajevo sprovodi.

„Na sastanku smo dogovorili potrebne aktivnosti kako bi se pilot projekt realizovao u što kraćem vremenskom roku. Općina Centar u svojoj bazi ima preko 800.000 građana, te vjerujemo da će uspješna realizacija pilot projekta biti primjer i za druge općine u Kantonu Sarajevo. Nastojanje Ministarstva finasija da realizuje projekte koji imaju za cilj digitalizaciju javne uprave predstavlja jasno opredjeljenje za transformaciju javne uprave ka modernijem i efikasnijem modelu koji zadovoljava potrebe građana i poslovnih subjekata u digitalnom dobu", rekao je ministar Kalamujić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti