POTPISAN SPORAZUM

Stari Grad i Grad Sarajevo dogovorili raspodjelu prihoda od komunalnih taksi

15.02.2024. 16:00 / Izvor: Akta.ba
ugovor takse

Potpisan Sporazum o raspodjeli prihoda od komunalnih taksi između Općine i Grada Sarajeva.

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo, Irfan Čengić, i gradonačelnica Grada Sarajeva, Benjamina Karić, su potpisali Sporazum o načinu raspodjele prihoda ostvarenih plaćanjem komunalnih taksi, u cilju efikasnije regulacije međusobnih prava i obaveza.

Sporazum je usmjeren na precizno definisanje procedure raspodjele prihoda prikupljenih od komunalnih taksi Općine Stari Grad Sarajevo, u skladu s Zakonom o komunalnim taksama Kantona Sarajevo i Odlukom o visini komunalnih taksi. Ova inicijativa također proizlazi iz Sporazuma o realizaciji aktivnosti propisanih Zakonom o komunalnim taksama, koji su Općina i Grad Sarajevo zaključili 7. decembra 2023. godine.

Prema dogovoru, prihodi ostvareni od komunalnih taksi će se raspodjeljivati u omjeru 90% za Općinu Stari Grad Sarajevo i 10% za Grad Sarajevo. Ovaj model raspodjele omogućuje bolje upravljanje prihodima i osigurava da sredstva budu adekvatno raspoređena u svrhu unapređenja komunalnih usluga i infrastrukture na području Općine i Grada.

"Pozivam kolege načelnike sarajevskih općina da i oni potpišu ove sporazume kako zakon i nalaže. Sav taj novac će na kraju dana biti potrošen na stanovnike naših općina, a važno je da pokažemo da poštujemo Grad Sarajevo kao glavni grad Bosne i Hercegovine", istakao je načelnik Čengić.

Potpisivanje ovog Sporazuma predstavlja važan korak ka uspostavljanju efikasnijeg mehanizma za raspodjelu prihoda od komunalnih taksi, čime se osigurava transparentnost i odgovornost u upravljanju javnim sredstvima. Očekuje se da će ova saradnja doprinijeti boljem kvalitetu života građana Starog Grada i Grada Sarajeva u cjelini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti