Opasnost od klimatskih promjena

Bajramović: Elektroenergetska tranzicija traži nova znanja i nove radnike

19.02.2024. 11:17 / Izvor: Fena
cigre

"Energetska tranzicija u BiH" još nema onaj intenzitet iz kojeg bi se moglo zaključiti da smo ozbiljno shvatili opasnost od klimatskih promjena.

Predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE Zijad Bajramović izjavio je da energetska tranzicija u Bosni i Hercegovini još nema onaj intenzitet iz kojeg bi se moglo zaključiti da smo ozbiljno shvatili opasnost od klimatskih promjena i potrebu da se tome adekvatno suprotstavimo.

"To je sveobuhvatan, skup i zahtjevan proces koji traži promjene u svim fazama proizvodnje, prenosa, distribucije i vođenja sistema. Ulazimo u proces velikih i dramatičnih promjena u radu. Porast će udio varijabilnih sistema što će zahtijevati veću fleksibilnost i izgradnju kapaciteta za balansiranje i korištenje električne energije. Da bi odgovorili tom zadatku moramo podsticati rast i razvoj buduće radne snage potrebne za provođenje energetske tranzicije", izjavio je Bajramović za Fenu.

Bosanskohercegovački komitet CIGRE tranziciju stavlja u fokus svojih aktivnosti o čemu se može zaključiti i iz dnevnog reda predstojeće sjednice njegovog upravnog odbora. Bajramović naglašava da izazov ubrzane energetske tranzicije - sa svojim ključnim pokretačima digitalizacije, decentralizacije i dekarbonizacije - značajno povećava ulogu elektroenergetskih sistema u svakodnevnom životu društva i regulatora širom svijeta.

Nove i postojeće organizacije traže stručnost oko interakcije između primijenjenih tehnologija u energetskoj tranziciji i elektroenergetskog sistema.

"CIGRE pomaže ovim organizacijama da pronađu znanje koje im je potrebno za optimizaciju tih procesa na svim naponskim nivoima. Naš rad je u toku u tom ključnom prostoru kao dio naše opredjeljenosti da pomognemo u integraciji obnovljivih izvora i potrošača energije kako bismo isporučili pouzdanu, održivu energiju za sve", dodao je Bajramović.

Naglasio je da će ciljevi CIGRE i dalje biti vezani za razvoj inženjerstva i razmjenu znanja o energetskim sistemima i tržište električne energije u uslovima energetske tranzicije, te sintezu najsavremenijih i najboljih globalnih iskustava i informacija. 

S obzirom na to da Bosna i Hercegovina predsjedava regionalnim komitetom SEERC-a, Upravni odbor će obaviti raspravu o predstojećim aktvnostima tog tijela u čijem radu učestvuju predstavnici 17 zemalja.

Predsjednik SEERC-a Edhem Bičakčić za kraj ovog mjeseca najavljuje održavanje Drugog stručnog kolokvija na kojem će zemlje članice prezentirati nacionalne strategije za dekarbonizaciju energetskog sektora i uticaj na elektroenergetski sistem. Prethodni, Prvi kolokvij u organizaciji SEERC-a je održan 2019. godine u Sarajevu o temi „Nacionalne strategije za energiju i klimu do  2030. godine i izazovi u elektroenergetskom sektoru“.

"Na kolokviju će razmatrati zanimljive teme i iskustva iz svojih nacionalnih strategija, kao što su: nacionalne klimatske strategije; današnji nivo izgradnje obnovljivih izvora i izazovi; planovi izgradnje solarnih elektrana i vjetroelektrana; problem skladištenja u elektroenergetskom sistemu; razvoj nacionalne mreže kao odgovor na pitanja dekarbonizacije; pitanja integracije regionalnih elektroenergetskih sistema; novi tehnološki izazovi ili inovacije primijenjene zbog Zelene tranzicije; interakcije distributivne mreže i e-mobilnosti i rješenja", kazao je za Fenu Bičakčić, predsjednik Regionalne CIGRE, dodajući da tome treba dodati i inicijative vezane za prozjumere i energetske zajednice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti