Rast najniže i prosječne plate

Ratom plata i broja zaposlenih protiv rada na crno

20.02.2024. 08:46 / Izvor: SRNA
Plata

Rekordan broj zaposlenih u Republici Srpskoj, te rast najniže i prosječne plate idu u prilog suzbijanju rada na crno.

Rekordan broj zaposlenih u Republici Srpskoj, te rast najniže i prosječne plate idu u prilog suzbijanju rada na crno, a ovi parametri predstavljaju odraz kontinuirane posvećenosti Vlade RS očuvanju radnih mjesta i bolje plaćenim poslovima, rečeno je Srni u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite.

Iz Ministarstva su istakli da Vlada Republike Srpske kontinuirano radi na poboljšanju položaja radnika i unapređenju poslovnog okruženja.

Radi podizanja kvaliteta života i rada, te unapređenja ukupnog radnog ambijenta, Vlada RS je iznos najniže plate povećala sa 700 KM na 900 KM, naglasili su iz Ministarstva.

"Na ovaj način se vrši suzbijanje sive ekonomije i dodatno unapređuje materijalni položaj radnika sa najnižim primanjima. Rastom najniže plate u Republici Srpskoj suzbija se i pojava isplate dijela plate u `koverti`", dodali su iz Ministarstva.

Trend rasta plata, navode iz Ministarstva, predstavlja važan faktor za zadržavanje domaće radne snage.

"Prosječna plata u Republici Srpskoj prošle godine je iznosila 1.274 KM. Za očekivati je da će ovi pozitivni trendovi biti nastavljeni i u ovoj godini", ocijenili su u Ministarstva, dodajući da će nastaviti da sprovode politike koje su znatno unaprijedile poslovno okruženje u Republici Srpskoj.

Iz Ministarstva rada naglasili su da se može očekivati povećan broj kontrola Republičke uprave za inspekcijske poslove, kao i da ova uprava vrši nadzor nad primjenom Zakona o radu, drugih propisa o radnim odnosima, kolektivnih ugovora i pravilnika o radu.

Iz resornog ministarstva podsjećaju da je u Republici Srpskoj prošle godine evidentan rekordan broj zaposlenih koji je premašio 290.000, a na evidenciji nezaposlenih lica 31. januara ove godine registrovano je 59.019 nezaposlenih. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti