Udruženje banaka BiH i IDDEEA

Modernizacija bankarskog sektora: Postignut dogovor za razvoj sigurnog digitalnog potpisa

22.02.2024. 08:26 / Izvor: Akta.ba
IDDEEA

Udruženje banaka BiH i IDDEEA u Sarajevu postigli dogovor o razvoju sistema za sigurno digitalno predstavljanje i potpisivanje.

Udruženje banaka Bosne i Hercegovine, na čelu s predsjednikom Edisom Ražanicom i Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), na čelu s direktorom Almirom Badnjevićem, jučer su u Sarajevu postigli dogovor o razvoju sistema za sigurno digitalno predstavljanje i potpisivanje.

Ražanica je istakao da to partnerstvo predstavlja korak ka modernizaciji bankarskog sektora u BiH, te da će razvijanje sigurnog digitalnog potpisivanja omogućiti da bolje odgovore na potrebe klijenata i pruže efikasnije usluge.

Badnjević je naveo da je sigurnost elektronskog potpisa važna za izgradnju povjerenja u digitalne transakcije i da će IDDEEA pružiti sve neophodne resurse i podršku kako bi zajedno osigurali visok nivo sigurnosti tog sistema.

Na sastanku je, nakon razmatranja pitanja o sigurnosti elektronskog potpisa i drugim relevantnim pitanjima koje je IDDEEA razvila, dogovoreno da će se odmah krenuti u realizaciju razvoja sistema za sigurno digitalno potpisivanje.

Očekuje se da će ta inicijativa ubrzati digitalizaciju bankarskog sektora i pružiti korisnicima pouzdane i sigurne digitalne usluge.

Udruženje banaka BiH i Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH ostaju posvećeni unapređenju digitalnih tehnologija u korist svih građana i privrednih subjekata u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz IDDEEA-e.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti