Mirjana Marinković Lepić

Predstavnički dom mora biti mjesto ozbiljnog rada, a ne izvođenja performansa

24.02.2024. 10:57 / Izvor: Fena
mirjana

Njeno političko djelovanje postalo je zapaženo jer se bavila pravima žena i ljudskim pravima.

Prva žena na mjestu predsjedavajuće u istoriji Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Mirjana Marinković Lepić uskoro napušta ovu funkciju. Na jednoj od narednih sjednica bit će razriješena dužnosti koja ju je, kako kaže u intervjuu za Fenu, ispunjavala osjećajem časti i ponosa, ali zbog koje je pretrpjela i neke neugodnosti, u smislu iznošenja neistina i uvreda na njen račun upućenih upravo zato što je žena.

"Voljela bih da činjenica da sam prva predsjedavajuća Predstavničkog doma bude podstrek za sve druge žene, da ne smije biti pozicija za koje se smatra da su isključivo rezervisane za muškarce. Vjerujem da s vremenom više neće biti čudno da žena bude na čelu nekog političkog subjekta, organizacije i slično", kazala je Marinković-Lepić.

Baveći se politikom naučila je da politika zbog ponašanja pojedinih političara zna djelovati kao nečasno zanimanje. Tome doprinosi, između ostalog, i nedostatak kulture javnog dijaloga. U slučaju Marinković-Lepić, pojedini političari su znali preći granicu pristojnosti nekim komentarima i upadicama. To svakako, kako ističe, ne treba biti obeshrabrujuće za druge žene.

"Čini mi se da su me kolege iz opozicije u ovom domu vidjele kao slabu kariku zbog činjenice da sam ja žena i njihove strelice su imale odjeka u javnosti. Bila sam zaista izložena pritisku, vulgarnosti i neistinama. Uprkos mom dužem političkom iskustvu nije mi svejedno kada vidim i pročitam takve reakcije", konstatovala je Marinković-Lepić.

Uvjerena je da će toga biti sve manje, te navodi da je oduvijek gajila jednu kulturu komunikacije u smislu da se diskutuje argumentima, a ne raspravama o nečijem izgledu, godinama, inteligenciji itd.

"Želim da tu praksu nastavi i moj nasljednik koji će najvjerovatnije biti moj kolega iz Naše stranke Dragan Mioković. Naša primopredaja desit će se na jednoj od narednih sjednica nakon što me dužnosti razriješi Komisija za izbor i imenovanje, a to razrješenje potvrdi Predstavnički dom", rekla je.

Njeno političko djelovanje postalo je zapaženo jer se bavila pravima žena i ljudskim pravima, a trenutno je i članica Komisije za jednakopravnost spolova Predstavničkog doma.

"To je predmet mog interesovanja s obzirom na to da sam doktorirala na ljudskim pravima, pravima žena i medijima. Dakle, to će svakako biti fokus mog daljnjeg rada u kojem ću skretati pažnju na mnoge vidove kršenja ljudskih prava i pokušati uticati da se to stanje promijeni", naglasila je.

Potvrdila je da će aktivnu saradnju nastaviti i sa SOS dječijim selima, te se baviti i temom hraniteljstva i unapređenju zaštite prijavitelja korupcije.

Jedna od gorućih tema tokom njenog predsjedavanja bila je izmjena Poslovnika o radu Predstavničkog doma.

"Poslovnik Predstavničkog doma je u velikoj mjeri neodređen i ostavlja mnogo prostora za najrazličitija tumačenja. To je propis koji nije precizan, a upravo od njegove preciznosti jednim dijelom zavisi i efikasnost rada samog doma", dodala je Marinković-Lepić.

Jedna od stvari koje smatra problematičnim jesu beskonačna repliciranja na sjednicama. Marinković-Lepić smatra da to mora biti ograničeno. Štaviše, naglašava, da u trenutnom Poslovniku Predstavničkog doma replike uopšte nema.

"Poslanik se mora pozvati na odredbu Poslovnika zbog koje interveniše. Naime, kod nas se poslanik javi i kaže „poslovnička“, što znači da bi trebao govoriti o povredi Poslovnika, ali nerijetko priča o čemu želi. E, to ne može i sprečavanje takvog ponašanje nije uskraćivanje prava već onemogućavanje da se Poslovnik ne zloupotrebljava. Svjedoci smo da se krše pravila kod održavanja pauza i to je bila taktika „iscrpljivanja“. Zato smo sada to ograničili tako da se tokom jedne sjednice mogu održavati samo dvije pauze od strane jednog poslaničkog kluba", pojasnila je. 

Budućem predsjedavajućem poručila je da Predstavnički dom treba da bude mjesto gdje se poslanici moraju posvetiti suštini pri usvajanju zakonskih rješenja, a ne da izvode razne performanse.

"Argumentovano trebamo diskutovati o svim temama da bi rad Doma učinili efikasnijim. Želim svu sreću novom predsjedavajućem i ne sumnjam da će obavljati ovaj posao kako treba", izjavila je Marinković-Lepić.

Budući da će mandat u Parlamentu nastaviti kao poslanica Naše stranke koja dolazi iz Tuzlanskog kantona obećala je da će se dobar dio svog angažmana posvetiti razvoju tog kraja.

"U prethodnom budžetu inicirala sam izdvajanje sredstava za izradu idejnog projekta brze ceste Tuzla - Sarajevo. Sramota je za ovu zemlju da put od 120 kilometara između njena dva najmnogoljudnija grada moramo prelaziti i preko dva sata. Zato namjeravam sa federalnom ministricom prometa i komunikacija obaviti razgovor kako da to realiziramo u ovoj godini, jer je to ušlo i u rebalans budžeta prošle godine, a izdvojena su sredstva i u ovogodišnjem budžetu", rekla je Marinković-Lepić.

Također, insistirala je na unapređenju željezničke infrastrukture u Tuzlanskom kantonu, koja je, kako kaže, na najnižoj razini.

"Samo imamo zgradu Željezničke stanice, te je hitno potrebna obnova željezničke pruge. Iz željezničkog saobraćaja smo potpuno isključeni", konstatovala je, te najavila da će izvršiti potrebne radnje da bi se Klinički centar Univerziteta u Tuzli vratio na federalni nivo.

Trenutno je ova ustanova svedena na nivo kantonalne bolnice i „svi se moramo založiti za vraćanje ugleda i statusa koji se tiče Kliničkog centra u Tuzli“.

Kao predsjedavajuća obavlja funkciju i predsjedavajuće Komisije za evropske integracije, a na toj će je poziciji također zamijeniti novi predsjedavajući jer se ta Komisija sastavlja po službenoj dužnosti.

"Dobro je što je ova komisija ustanovljena, jer se zanemaruje značaj entiteta u evropskim integracijama. Mislim da bez određenih aktivnosti u entitetima pa do najnižih nivoa vlasti nećemo uspjeti uspostaviti kvalitetan sistem neophodan za ulazak BiH u EU. Brojne su stvari urađene na nižim nivoima vlasti koje se odnose na EU integracije, a kad je Predstavnički dom u pitanju izdvojila bih usvajanje seta energetskih zakona", navela je u intervjuu za Fenu Marinković-Lepić, koja je narednu sjednicu Predstavničkog doma zakazala za 4. mart.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti