NIJE U NJIHOVOJ NADLEŽNOSTI

EP RS o odluci Ustavnog suda: U šoku smo, sve će biti fakturisano građanima

29.02.2024. 13:50 / Izvor: SRNA
STRUJA

ERS a.d. Trebinje danas je saopšteno da oni ne donose odluke o promjeni cijene električne energije, niti je to u njenoj nadležnosti.

Iz Mješovitog holdinga "Elektroprivreda Republike Srpske" ERS, Matično preduzeće a.d. Trebinje danas je saopšteno da oni ne donose odluke o promjeni cijene električne energije, niti je to u njenoj nadležnosti.

"U skladu sa Zakonom o električnoj energiji Republike Srpske, Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske jedina je relevantna institucija za donošenje takvih odluka, a ERS je obavezna da ih poštuje. Samim tim, netačani su objavljeni naslovi da je ERS neustavno povećala cijenu struje, jer takve odluke nisu u njenoj nadležnosti", ističe se u saopštenju povodom najnovoje odluke Ustavnog suda Srpske. 

U saopštenju se dodaje da Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske 15. decembra 2022. godine donijela Odluku o tarifnim stavovima za javno snabdijevanje električnom energijom u Republici Srpskoj, po kategorijama potrošnje i grupama kupaca sa obavezom njene primjene od 1. januara 2023. godine. 

"Iako nismo strana koja je učestvovala u sudskom postupku, poništavanje Odluke o tarifnim stavovima za javno snabdijevanje električnom energijom u Republici Srpskoj koju je osporio Ustavni sud Reublike Srpske, odraziće se značajno na poslovanje Elektroprivrede Republike Srpske, a cijenu odluke će na kraju platiti naši kupci, odnosno građani", ukazali su iz ERS-a. 

U saopštenju se naglašava da Ustavni sud Republike Srpske nije razumio da će donošenjem ovakve odluke neminovno dovesti do povećanja cijena električne energije za više od 80 odsto građana Republike Srpske. 

"Tarifnim postupkom koji je poništen bili su zaštićeni oni građani koji troše manje električne energije, a sada je Ustavni sud Republike Srpske zaštitio one koji troše više kilovat sati električne energije", naveli su iz ERS-a. 

MH "Elektroprivreda Republike Srpske", Matično preduzeće a.d. Trebinje ne donosi odluke o promijeni cijene električne energije, niti je to u njenoj nadležnosti. 

U skladu sa Zakonom o električnoj energiji Republike Srpske, Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske, jedina je relevantna institucija za donošenje takvih odluka, a ERS je obavezna da ih poštuje. 

Samim tim, netačani su objavljeni naslovi da je ERS neustavno povećala cijenu struje, jer takve odluke nisu u njenoj nadležnosti. 

Regulatorna komisijaza energetiku Republike Srpske, RERS je dana 15. 12.2022. godine donijela Odluku o tarifnim stavovima za javno snabdijevanje električnom energijom u Republici Srpskoj, po kategorijama potrošnje i grupama kupaca sa obavezom njene primjene od 01.01.2023. godine. 

Iako nismo strana koja je učestvovala u sudskom postupku, poništavanje Odluke o tarifnim stavovima za javno snabdijevanje električnom energijom u Republici Srpskoj koju je osporio Ustavni sud Reublike Srpske, odraziće se značajno na poslovanje Elektroprivrede Republike Srpske, a cijenu odluke će na kraju platiti naši kupci, odnosno građani. 

Naime, Ustavni sud Republike Srpske nije razumio da će sa donošenje ovakve odluke neminovno dovesti do povećanja cijena električne energije za više od 80 posto građana Republike Srpske. Tarifnim postupkom koji je poništen bili su zaštićeni oni građani koji troše manje električne energije, a sada je Ustavni sud Republike Srpske zaštitio one koji troše više kilovat sati električne energije. 

U saopštenju se dodaje da je ERS morao da nabavi i softver vrijedan 12 miliona KM, koji bi mogao da primjeni obračun po novim tarifnim grupama kako bi ispoštovali Odluku Regulatorne komisije za električnu energiju, na šta je zakonski obavezna. 

"Nakon dobijanja odluke Ustavnog suda i objavljivanja u Službenom glasniku, Regulatorna agencija za energetiku će obavijestiti Elektroprivredu kao snadbijevača da se poništava Odluka što će izazvati značajne probleme za poslovanje 'ERS'", ističe se u saopštenju. 

Ustavni sud Republike Srpske odlučio je na jučerašnjoj sjednici da tarife za obračun električne energije koje se primjenjuju od 15. decembra 2022. godine nisu u skladu sa Ustavom Republike Srpske. 

Obrazlažući svoju odluku, Ustavni sud je istakao da su osporene odluke, koje predviđaju obim potrošnje kao kriterijum za utvrđivanje naknade za nabavku električne energije, čime su krajnji kupci u okviru jedne tarifne grupe koji troše više električne energije dovedeni u nepovoljniji položaj u odnosu na krajnje kupce u okviru iste tarifne grupe koji troše manje električne energije, što je suprotno ustavnom načelu zabrane diskriminacije, prenijeli su mediji. 

Iz istih razloga, ova odredba, prema ocjeni Ustavnog suda, nije u saglasnosti sa relevantnim normama Zakona o električnoj energiji. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti