Oglasila se Vlada RS

Nisu tačni podaci o raspodjeli vlasničkog udjela na projektu HE "Buk Bijela" ?

01.03.2024. 09:33 / Izvor: SRNA
Buk Bijela

FBiH nije uključena niti ju je moguće uključiti u taj projekat.

Iz Vlade Republike Srpske istakli su da nije tačna objava jednog federalnog portala u kojoj se prenosi izjava premijera Federacije BiH Nermina Nikšića da je došlo do dogovora po pitanju vlasničkog udjela na projektu hidroelektrane "Buk Bijela" da Srbiji pripadne 50 odsto, a Republici Srpskoj i FBiH po 25 odsto.

"Naime, pomenute mogućnosti raspodjele vlasničkog udjela - Srbija 50 odsto, RS i FBiH po 25 odsto, o kojima je govorio Nikšić, odnose se na eventualnu mogućnost raspodjele vlasništva, ali za projekat "Srednje Drine", rekli su iz Vlade RS-a Srni.

Iz Vlade RS-a su napomenuli da se projekat "Srednje Drine" odnosi na lokaciju od Bajine Bašte do Zvornika, gdje je rijeka Drina granica, a tu je apsolutno ravnopravan partner i Republika Srbija, tako da na tu temu sa "Elektroprivredom Srbije" i rukovodstvom Srbije nije razgovarano.

"Razgovarano je nedavno o mogućoj eventualnoj raspodjeli vlasničke strukture za projekat "Srednja Drina". Važno je istaći da, s obzirom na to da je tu Drina granica, o vlasničkoj strukturi niti raspodjeli ne mogu se ozbiljni razgovori voditi bez učešća Srbije", istakli su u Vladi RS-a.

Iz Vlade su naglasili da projekat "Buk Bijela" grade elektroprivrede RS-a i Srbije, i to Srbija 51 odsto - RS 49 odsto, da on obuhvata hidrocentrale Foča i Gornji Paunci i da su ti radovi već otpočeli, ali da tu FBiH nije uključena niti ju je moguće uključiti u taj projekat.

Predsjednik Vlade FBiH Nermin Nikišić rekao je za "Klix" da je postignut dogovor oko izgradnje "Buk Bijele" da dvije elektroprivrede u BiH dobiju po 25 odsto udjela u ovom objektu, a da Srbija dobije preostalih 50 odsto, pišu Nezavisne novine. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti