Najviše mljekara

Kako što bolje utrošiti pola miliona maraka za podsticaje u poljoprivredi

06.03.2024. 07:43 / Izvor: Nezavisne novine
poljoprivreda

Kako najbolje iskoristiti novčana sredstva u iznosu od 500.000 maraka koja su ove godine namijenjena finansiranju poljoprivredne proizvodnje.

Kako najbolje iskoristiti novčana sredstva u iznosu od 500.000 maraka koja su ove godine namijenjena finansiranju poljoprivredne proizvodnje na području općine Sanski Most, bila je tema sastanka nadležnih općinskih službi s ovdašnjim poljoprivrednim proizvođačima.

Prema riječima Ildihane Gvožđar, predstavnice općinske Službe za poljoprivredu, realizacija prošlogodišnjih sredstava nije bila u kompletnom iznosu. 

"Od planiranih pola miliona maraka u prošloj godini iskorištene su 322.000, a razloga tome ima nekoliko. Prije svega nije bilo dovoljno aplikacija na javne pozive koji su raspisivani, a također jedan od razloga jeste što su se naši farmeri oslanjali na podsticaje s kantonalnog i federalnog nivoa, pa nisu mogli koristiti općinske", kazala je Gvožđareva. 

Ona je pojasnila da se, na osnovu trenutnih zakonskih propisa, ne mogu istovremeno koristiti poticaji koji dolaze s različitih razina vlasti. 

S obzirom na to da je najveći broj poljoprivrednih proizvođača s područja općine Sanski Most vezan za mljekarsku proizvodnju, najviše vremena iskorišteno je kako bi se formulisali kriterijumi za ovu oblast agrara. 

Zaključeno je kako je najbolji način da se sredstva za mljekarstvo raspodjeljuju na osnovu broja muznih grla u vlasništvu lokalnih farmera, što bi garantovalo veći procenat iskorištenosti poticaja. 

Također, utvrđeni su i načini za raspodjelu poticaja u oblasti povrtarske proizvodnje, pčelarstva, stočarstva i drugih oblasti, a značajnim sredstvima će se i ove godine podržati mladi poljoprivredni proizvođači u cilju njihovog ostanka na selu. 

"Poticajna politika u protekloj godini nije išla naruku proizvođačima mlijeka jer su se forsirala krupnija gazdinstva, a farmeri koji imaju do desetak grla bili su lišeni poticaja. Sada će biti drugačija situacija i ona će pogodovati stabilizaciji stanja u mljekarstvu", kaže Husein Selimović, predsjednik Saveza lokalnih udruženja poljoprivrednika općine Sanski Most. 

On je dodao kako je u protekloj kalendarskoj godini evidentiran nastavak pada proizvodnje mlijeka na području sanske općine, započet tokom 2022. godine. Tako je prema dostupnim podacima dobijenim od otkupljivača sirovog mlijeka, proizvodnja u 2023. godini bila manja za oko 175.000 u odnosu na prethodnu 2022. godinu. 

"Moram podsjetiti da je prije tri godine ukupna proizvodnja mlijeka iznosila gotovo sedam miliona litara sirovog mlijeka, a godinu kasnije, usljed poznatih dešavanja u Ukrajini i ekonomske krize, drastično je smanjena za pola miliona litara. Potom je pad proizvodnje nastavljen i u prošloj godini", kaže Selimović. Ovom sastanku prisustvovali su predstavnici Službe za zapošljavanje USK, koji su poljoprivrednicima predstavili programe o zapošljavanju i samozapošljavanju koji će se realizirati u narednom periodu.

Mogućnost da apliciraju, kada se radi o ovim programima, kako je istaknuto, imaju i poljoprivredni proizvođači.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti