SASTANAK U BEOGRADU

Forto: Povezanost BiH sa regijom i Evropom mora biti prioritet

08.03.2024. 08:05 / Izvor: Akta.ba
eu

Povezanost Bosne i Hercegovine s regijom, ali i povezanost svih nas s Evropom mora biti prioritet

Povezanost Bosne i Hercegovine s regijom, ali i povezanost svih nas s Evropom mora biti prioritet. Slobodan protok naših ljudi, roba i ideja zaustavit će iseljavanje i vratiti nadu u bolje sutra - rekao je ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto nakon jučerašnjeg sastanka u Beogradu s ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Goranom Vesićem, dodajući da će dvije zemlje zajedno razgovarati s partnerima iz EU o finansiranju projekata.

Ministri su suglasni da je jedan od bitnijih projekata između Bosne i Hercegovine i Srbije pruga Sarajevo - Beograd, nastao kao zajednička inicijativa ministara dviju zemalja. Pruga će omogućiti dalje jačanje privredne aktivnosti između Srbije i BiH.

"Također, kad je u pitanju izgradnja autoceste Sarajevo - Beograd, ministar Vesić je istakao da će dio autoceste Sremska Rača - Kuzmin biti završen do kraja godine", navodi se. 

Sagovornici su pojasnili da se trenutno radi i na rekonstrukciji mostova na Drini, između Srbije i BiH.

Ministar Forto naglasio je da je, nakon prvog sastanka sa Vesićem, iniciran razvoj digitalizacije prometnih dozvola.

"Poslovna zajednica koja se bavi prijevozom u regiiji moći će digitalizirati sve što je potrebno kako bi se omogućio neometan prelazak preko granice", naveo je Forto.

Kako se navodi u saopćenju za javnost Ministarstva komunikacija i prometa BiH, ministar Forto pozvao je ministra Vesića 6. i 7. juna u Sarajevo, kad će sa partnerima iz cijele regije i EU razgovarati o drugim projektima, pogotovo onima iz željezničkog sektora, kad se očekuje i potpisivanje sporazum o zajedničkom investiranju u željeznički koridor.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti