KOMADIĆI PLASTIKE U ČOKOLADI

Znamo li šta nam se nudi na policama trgovačkih lanaca i šta jedemo

13.03.2024. 10:14 / Izvor: BHRT
korpa

Komadići plastike pronađeni su u Milka Oreo pločicama mliječne čokolade.

Komadići plastike pronađeni su u Milka Oreo pločicama mliječne čokolade. Zbog toga su inspektori izašli na teren. Izvršili su 18 inspekcijskih nadzora u većim trgovačkim centrima na prostoru Federacije BiH i van prodaje stavili 33 komada spornog proizvoda. 

Ovo je alarm za pitanje – znamo li što nam se nudi na policama trgovačkih lanaca i što u suštini jedemo? Povlačenje takvih proizvoda koji predstavljaju potencijalni rizik za zdravlje potrošača odgovornost je i zakonska obaveza subjekata u poslovanju s hranom, javlja BHRT.

U konkretnom slučaju, inspektori Federalne inspekcije za hranu izvršili su nadzore u maloprodajnim objektima većih trznih centara i naložili odgovarajuće mjere jednom od kontroliranih objekata iz kojeg nisu bili povučeni navedeni proizvodi.

Koliko još na tržištu ima ovih spornih čokoladica, iz BHRT-a su upitali uvoznika. Do izrade ove priče, kako su naveli – zbog proceduralnih poteškoća, nisu uputili odgovor.

S druge strane, iz Federalne uprave za inspekcijske poslove objasnili su da su proizvodi distribuirani u maloprodajne lance, zbog čega je glavni federalni inspektor zatražio inspekcijski nadzor svih kantonalnih inspekcijskih organa.

"Nakon utvrđivanja činjeničnog stanja, postupajući federalni inspektori za hranu će protiv odgovornih lica poduzeti dalje zakonom propisane mjere", kazali su iz Federalne uprava za inspekcijske poslove.

Kada čujemo da se u jednom slatkišu nalaze komadi plastike ne možemo, a da se ne zapitamo šta to jedemo i šta dajemo djeci?

I hrvatski mediji objavili su da se u toj državi povlači ova čokoladica, te da su iz kompanije "Mondelez International" napomenuli da nijedan drugi proizvod te kompanije niti bilo koji drugi proizvod Milka i Oreo brenda nisu zahvaćeni ovim slučajem.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti