O reformi Zakona o visokom obrazovanju

Mesihović: Radna grupa je kompletirana, ponudit ćemo najbolje opcije

29.03.2024. 08:13 / Izvor: Akta.ba
Adna Mesihović

Pojasnila je da se radi o izmjenama zakona iz 2022. godine.

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Adna Mesihović govorila je za N1 o najavljenoj reformi Zakona o visokom obrazovanju i drugim aktuelnim temama.

“Prosperitet društva vidim u unapređenju ovih segmenata nauke i visokog obrazovanja. Kada govorimo o nekom prosperitetu i unaprijeđenju, jedini mehanizmi svega toga su kroz nadzor nad važećim zakonskim legislativama, analizom tih legislativa i donošenjem novih zakonskih okvira. I prije je bilo pokušaja izmjena postojećih zakona i donošenja novih zakonskih okvira”, kazala je Mesihović za N1 i dodala:

“Sada vidim da je došlo vrijeme da se krene u unaprijeđenje nekih dijelova koji kaskaju u visokom obrazovanju i naučno-istraživačkoj djelatnosti”.

Pojasnila je da se radi o izmjenama zakona iz 2022. godine.

“Radi se o izmjenama zakona iz 2022. godine, radili smo analize svega što smo uočili na terenu. Mi se često referišemo da je obrazovanje u KS ili državi na nekim lošim okvirima. Ja ću kao ministar ponuditi najbolje opcije uz konsultacije sa stručnjacima. Radna grupa je kompletirana, bilo je jednostavno kompletirati grupu jer već postoji Savjet za nauku, pridodali smo savjetnike i pomoćnike i zbog problema sa kojima sam se susrela prilikom preuzimanja pozicije, a to su vrlo intenzivni inspekcijski nadzori koji su dali uporište da neke stavke iz zakona nisu jasno definisane i otvaraju vrata za intenzivnim nadzorima”.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti