Najdraži izbor građana BiH

Najpopularnije drogerije u BiH: Kako su poslovale dm-drogerie i CM-cosmetics tokom 2023.

09.04.2024. 08:00 / Izvor: Akta.ba
dm cm

dm-drogerie i CM-cosmetic market uživaju poziciju lidera na bh. tržištu prodaje kozmetičkih i proizvoda za njegu.

Sigurno da među građanima BiH ne postoji niko ko nije čuo za kompaniju dm drogerie markt ili pak CM cosmetics market koji uživaju ulogu lidera u maloprodaji. 

Načinom poslovanja, ljubaznim osobljem, profesionalnom uslugom, velikim asortimanom proizvoda uz povoljne cijene, oba trgovačka lanca imaju izgrađen brend na bh. tržištu i rado posjećena mjesta kupovine beauty proizvoda i proizvoda za njegu.

Kompanija dm uz slogan "Tu sam čovjek, tu kupujem" a CM cosmetics uz poruku "Odabrano za Vas" dali su obećanje kupcima koje, čini se po uspješnom poslovanju itekako ispunjavaju.

Obje kompanije kontinuirano iz godine u godinu bilježe rast prihoda i višemilionsku dobit.

Akta.ba vam donosi presjek poslovanja ovi kompanija kako za prošlu godinu tako i usporedno sa prethodnim godinama.

dm drogerie markt 

Analiza poslovanja 

Prošla godina je bila izuzetno uspješna za ovu kompaniju sa finansijskog aspekta. 

Naime, prema podacima FIA agencije, dm kompanija je tokom 2023. godine prihodovala preko 332 miliona KM, tačnije 332.050.598, 00 KM. 

Ovim prihodom ostvarila je najveću dobit od početka poslovanja u BiH od preko 13,6 miliona KM, tačnije 13.640.990, 00 KM.

Kada su u pitanju prethodne godine, tokom 2022. godine, kompanija je prihodovala preko 250 miliona KM a tokom 2021. godine preko 207 miliona KM čime je argumentiran rast prihoda iz godine u godinu. 

Prikaz rasta prometa dm Bosna i Hercegovina (*u milionima KM) u posljednje tri godine. U poslovnoj godini 2022/23. dm je u Bosni i Hercegovini ostvario promet od 344,1 miliona KM.

(podaci stranice dm u BiH)

 

dm zaposlenici

Tokom 2023. godine, prosječan broj zaposlenika u ovoj kompaniji bio je 934. Godinu ranije, 2022. godine imali su 908 a tokom 2021. godine 826 zaposlenika čime je evidentiran i rast od skoro 100 zaposlenika u zadnje 3 godine. 

Poslovanje u BiH

Kompanija dm je u BiH osnovan 2005. godine a 2006. godine otvorena je prva dm prodavnica u Bosni i Hercegovini.

Prema podacima njihove oficijelne stranice, dm-drogerie markt ima 88 prodavnica u BiH u 46 gradova.

Inače, sjedište kompanije je u Njemačkoj, kontinuirano šire poslovanje i zastupljeni su širom Evrope.

Customer service

Kada je odnos ka kupcima u pitanju, dm kompanija kontinuirano unapređuje svoj rad pa su tako početkom godine uveli i dmLIVE uslugu online kupovine koja je nastavak aktivnosti u ovom smjetu poput dm active beauty programa lojalnosti i "Moj dm" aplikacije.

Početkom prošlog mjeseca, dm drogerie markt je prema mišljenju bh javnosti izabrana za Najpoželjnijeg poslodavca u BiH za 2023., čime već deseti put osvaja ovu prestižnu titulu u sektoru maloprodaje.

Za ovu titulu je zaslužno više faktora.

Naime, ovaj drogerijski lanac u BiH kontinuirano je prepoznat kao kompanija koja uvažava svoje zaposlenike i pruža im brojne benefite: redovno povećanje plate, 13. platu i regres u visini plate, ulaže u stručne edukacije, brine o zdravlju zaposlenika i održavanju pozitivne radne atmosfere.

Društvena odgovornost ove kompanije je takođe na visokom nivou stoga ne čudi da su začetnici mnogih kampanja poput onih o ženskom zdravlju, te dugogodišnjoj dm ženskoj utrci.

Ono čime ostavljaju veliki trag u poslovnom sektoru je svakako dm akademija kojom daju veliku podršku ženskom poduzetništvu.

 

CM Cosmetics market

Analiza poslovanja

Prema podacima FIA agencije, CM kompanija je tokom 2023. godine prihodovala preko 125 miliona KM, tačnije 125.217.071, 00 KM. 

Ovim prihodom je kao i dm ostvarila najveću dobit od početka svog poslovanja od preko 9,2 miliona KM, tačnije 9.274.693,00 KM.

U usporedbi sa prethodnim godinama, tokom 2022. godine, kompanija je imala prihod od preko 107 miliona KM a tokom 2021. godine preko 88 miliona KM što je za ovu bh. kompaniju znatan rast.  

Podsjećamo, po poslovanju u 2022. godini bio je u TOP 10 trgovačkih lanaca u Bosni i Hercegovini po ostvarenoj dobiti.

CM zaposlenici

Tokom 2023. godine, prosječan broj zaposlenika u ovoj kompaniji bio je 633. Godinu ranije, 2022. godine imali su 616 a tokom 2021. godine 610 zaposlenika čime je evidentiran i blagi rast u broju zaposlenika u zadnje 3 godine. 

Poslovanje u BiH

CM-cosmetic market posluje od 2003. godine a vrlo brzo su dobili epitet vodećeg maloprodajnog drogerijskog lanca na bh. tržištu.

Imaju preko 80 poslovnica u 60 bh. gradova.

Kompanija se kontinuirano širi i traži poslovne prostore na frekventnim lokacijama u bh. gradovima u zakup ili kupovinu.

Customer service

Menadžment i vodstvo CM-a za sebe kažu da vrlo dobro znaju koliko danas nije dovoljno samo prodati neki proizvod, već je važno i osvojiti kupca i povezati se s njim, "kako bi poraslo međusobno razumjevanje ali i neka vrsta poštovanja".

S tim u vezi, i CM radi na usavršavanju kako ponude tako i usluge te u dijelu povezivanja sa kupcima nude program lojalnosti "cm club card" i "cm family club card" gdje kupci sakupljajući bodove, ostvaruju niz pogodnosti na kraju svake kalendarske godine. 

Kao i kompanija dm-drogerie, CM-cosmetics je takođe poznat po mnoštvu društveno odgovornih aktivnosti i ulaganja.

Kako su poslovali ostali privredni subjekti pratite u našem Akta registru.

 

N.K.

Članak nije dostupan za besplatno čitanje. Ukoliko želite pročitati članak kliknite za više opcija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti