Situacija dramatična

Samo u Sloveniju i Njemačku lani iz BiH službeno otišlo 13.490 radnika

11.04.2024. 08:24 / Izvor: Večernji List
RADNICI

Posao u Njemačkoj i Sloveniji tijekom protekle godine posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH pronašlo je 13.490 radnika.

BiH se ubraja u demografski najugroženije države okružja te bi u idućih četrdeset godina mogla ostati bez više od polovine trenutačnog stanovništva, piše Večernji list BiH. Najveći problem ove zemlje je iseljavanje, i to cijelih obitelji, što je vidljivo iz katastrofalnih i alarmantnih podataka domaćih i međunarodnih institucija da se u nekim dijelovima BiH gotovo petina djece nikada ne upiše u prvi razred osnovne škole.

Posao u zemljama Europe

Posao u zemljama Europe, točnije Njemačkoj i Sloveniji, tijekom protekle godine posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH pronašlo je 13.490 radnika, odnosno svakog dana trbuhom za kruhom otišlo je njih više od 35. Tako je lani radno mjesto u Sloveniji putem spomenute agencije, koja za ovu zemlju vrši sva zapošljavanja, pronašlo 13.090 osoba, dok je za posao u Njemačkoj, gdje preko Agencije idu samo osobe sa završenom srednjom medicinskom školom općeg ili pedijatrijskog smjera, koje imaju položen stručni ispit u BiH i znanje njemačkog jezika na minimum B1 razini, izdano 400 radnih dozvola. Za razliku od prošle godine, u 2022. broj izdanih dozvola bio je veći za 5375, odnosno izdano je ukupno njih 18.865. Do sada su najviše traženi vozači raznih kategorija, zavarivači, armirači, zidari, elektroinstalateri, bravari, fasaderi i građevinski radnici.

"Sve osobe koje odlaze na rad u inozemstvo posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH uredno su odjavljene sa zavoda te imaju prava na rad u navedenim državama kao i domaća radna snaga u tim državama", ističu iz Agencije, pišu Nezavisne. Ekonomisti ističu da su stvarni podaci o odlasku radne snage mnogo veći, posebno kada je riječ o Sloveniji i Austriji. - Mnogo je ljudi koji bez posrednika odlaze u te zemlje na rad - ističu. U 2023. Agencija za rad i zapošljavanje BiH posredovala je u zapošljavanju 400 medicinskih djelatnika u Njemačkoj.

Koliko je situacija dramatična, pokazuje podatak Agencije – samo u razdoblju od sedam godina, od 2013. do 2020., u Njemačku je otišlo raditi 5858 medicinskih djelatnika i njegovatelja iz BiH. U 2023. Agencija je posredovala u zapošljavanju 400 medicinskih djelatnika u Njemačkoj. Godinu dana prije taj broj je bio 533. A još godinu dana prije, 2021., u Njemačkoj je zaposleno 487 medicinara. Ovo su podaci samo jedne od institucija koje posreduju u zapošljavanju medicinskih sestara i tehničara u inozemstvu i koja ne raspolaže podacima koliko im se pridružilo liječnika jer se sporazum o zapošljavanju radnika između BiH i Njemačke odnosi samo na medicinare sa srednjom medicinskom školom.

Želja za odlaskom

Iz BiH odlazi tko god ima priliku, odlaze jednako i Bošnjaci, i Srbi, i Hrvati. Od 2013. do 2023. godine našu zemlju napustilo je 600.000 stanovnika, a brojke iz godine u godinu rastu. Od 2013. godine BiH je napustilo više od 484.000 građana prema istraživanju koje je provela Unija za održivi povratak i integracije BiH. Također, prema istim podacima, zabilježen je trend povećanja broja emigracija.

"Čak 484.996 je iseljenih osoba iz BiH zaključno s 2021. U 2022. iz PŽ-a i ZHŽ-a iseljeno je još 15.000 osoba, a iz Doboja, Dervente, Teslića, Bosanske Gradiške, Prijedora i Prnjavora još 8000 ljudi. Prema pristiglim podacima, procjenjujemo da se 600.000 građana ukupno iselilo iz BiH. Dakle, to je ono što smo mi obuhvatili na terenu", kazala je ranije Merhunisa Zukić, predsjednica Unije za održivi povratak i izbjeglice u BiH.

Mnogima je dosadilo čekati "da svanu bolji dani" koji im se obećavaju već godinama, a inflacija i izostanak rasta plaća i one najveće protivnike odlaska tjera na promjenu mišljenja. Postoje različite procjene relevantnih institucija, gdje bi BiH do 2060. mogla izgubiti između 50 i 70% stanovništva sa sadašnjim trendovima koji se odnose i na iseljavanje i na nizak natalitet. Iseljavanje je najviše doprinijelo smanjenju broja učenika, kojih je, prema dostupnim podacima, ove godine u škole upisano čak 4000 manje nego prethodne godine.

Najproblematičniji po pitanju procesa iseljavanja trenutačno je USK, gdje se, ako se gleda broj učenika koji se rode u jednoj godini i koji se za tu godinu trebaju upisati u prvi razred, vidi da je minus negdje do jedne petine, odnosno da se više od 20% te djece koja se rode u toj jednoj godini ne upiše u prvi razred kada bi trebala. Mladi ovu zemlju uglavnom ne vide kao mjesto gdje će graditi svoju budućnost. Više od 50% njih želi napustiti BiH zbog lošeg sustava obrazovanja, tržišta rada te korupcije.

Kao rezultat migracija u BiH, prema istraživanjima Westminster fondacije za demokraciju, bh. društvo izgubi ukupno 1,5 milijardi eura svake godine

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti