Faktor u jačanju domaće ekonomije

CIGRE BiH formira sekciju za geotermalnu energiju

15.04.2024. 15:28 / Izvor: Fena
Cigre

Bosna i Hercegovina zauzima značajno mjesto na geotermalnoj karti Evrope.

Geotermalna energija iskorištena za grijanje stambenih i poslovnih prostora može biti izuzetan faktor u jačanju domaće ekonomije i socijalne politike jer se na taj način dugoročno mogu osigurati niske cijene i uredna isporuka.

To je u izjavi za Fenu naveo predsjednik Bosanskohercegovačkih elektroenergetičara (CIGRE) Zijad Bajramović uoči održavanja okruglog stola o geotermalnoj energiji kao obnovljivom izvoru, zakazanom u Sarajevu za 16. april ove godine.

Potrebu da se ozbiljnije pozabavi korištenjem energetskih geotermalnih potencijala i doprinese razvoju takvih projekata stručnjaci ovog komiteta nalaze u činjenici da Bosna i Hercegovina zauzima značajno mjesto na geotermalnoj karti Evrope, posebno ako se posmatra njeno prisustvo i temperaturna vrijednost.

O tome će uvodna izlaganja imati stručnjaci iz BiH i zemalja regije, a rasprava će se, uz ostalo, voditi i na osnovu postavljenih ciljeva energetske tranzicije, važeće legislative i iskustava u zemljama Evropske unije.

Na pitanje šta se očekuje od tog okruglog stola, Bajramović je posebno istakao promovisanje korištenja geotermalne energije, davanje podrške stručnom i naučnom obrazovanju u području geotermalne energije, istraživanje njenih ležišta i njenih potencijala u BiH, veće korištenje u toplkifikaciji te razvoj tehnologija i tehničkih rješenja za korištenje geotermalnih izvora.

Zato BH K CIGRE planira da formira svoju sekciju za geotermalnu energiju.

"Geotermalna energija se u Bosni i Hercegovini do sada uglavnom koristila za potrebe banjskih lječilišta i sportsko-rekreativnih objekata, a veoma rijetko za zagrijavanje stambenih zgrada. Mi to želimo da promijenimo i uvjereni smo da će BiH za te projekte dobiti međunarodnu financijsku pomoć", zaključio je Bajramović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti