Implementacijska radionica

Predstavljen projekt prvog poziva Interreg programa za dunavsku regiju 2021-2027

18.04.2024. 13:32 / Izvor: Fena
interreg

Projekti odobreni u prvom pozivu Interreg programa za dunavsku regiju predstavljeni su danas u Sarajevu na implementacijskoj radionici.

Projekti odobreni u prvom pozivu Interreg programa za dunavsku regiju predstavljeni su danas u Sarajevu na implementacijskoj radionici, koju je za projektne partnere iz BiH organizira Direkcija za evropske integracije u saradnji s Ministarstvom finansija i trezora BiH uz podršku Upravljačkog tijela i Zajedničkog sekretarijata Programa.

Direktorica Direkcije za evropske integracije Elvira Habota kazala je da je riječ o 60 projekata od kojih projektni partneri iz BiH učestvuju u njih čak 53.

"Riječ je o 48 partnerskih institucija i organizacija iz BiH, a prvi put u jednom transnacionalnom programu dvije od njih imaju ulogu vodećih partnera na projektu", kazala je.

Habota je naglasila da ukupna vrijednost budžeta dodijeljenih partnerima iz BiH iznosi više od 8,5 miliona eura od čega je 7 miliona eura sredstava EU.

Istakla je da je prvi poziv rezultirao znatnim povećanjem broja partnera iz BiH, uključujući i veliki broj onih koji prvi put učestvuju u programima teritorijalne saradnje, te da je odobreni budžet za bh. partnere 60 posto veći nego u cijeloj prethodnoj programskoj fazi 2014.-2020.

Šef Upravljačkog tijela Interreg programa za dunavsku regiju Imre Csalagovits kazao je da je to prvi program u BiH koji u potpunosti funkcionira na isti način kao i u zemljama članicama Evropske unije, što znači da koriste različite izvore iz evropskog budžeta te da uspostavljaju zajednički fond koji dijele sa svim zemljama učesnicama.

"Pravila koje implementiramo u BiH na ovim projektima su evropske regulative za razvojne fondove koje se koriste u zemljama EU. To znači da BiH ima iste prilike i obaveze, kao i partneri iz EU. BiH je i ranije imala pristojne fondove, ali sada ima mnogo više partnera i sredstava", naglasio je.

Predstavnica partnerske organizacije iz BiH, SERDA-e, Sanela Dževlan kazala je da u novom programskom periodu i bh. organizacije mogu postati lider partner program te da je SERDA uspjela iskoristiti tu šansu i sa partnerima iz devet zemalja uspjela aplicirati projekt Green Tex, koji je bio prvi na listi od 60 projekata.

Pojasnila je da je to projekt poboljšanja zelene proizvodnje i potrošnje tekstila i odjeće, kojim se unapređuje reciklaža tekstila, jer se 70 posto tekstila odlaže na deponiju, a samo jedan posto reciklira.     

Program za dunavsku regiju dio je Interreg porodice, koja je glavni instrument EU za unapređenje regionalnog razvoja, jačanje ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije.

Dunavski program obuhvata 14 država, od kojih je devet iz EU, te BiH, Srbiju, Crnu Goru, Moldaviju i Ukrajinu. U programskoj perspektivi 2021-2027. prioriteti Programa su pametnija, zelenija, društveno otvorenija Evropa, s boljom regionalnom upravom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti