IMPRESIVAN RAST

Posuška kompanija je po dobiti treća kompanija u Federaciji BiH

02.05.2024. 11:34 / Izvor: Akta.ba
lager

Kompanija Lager d.o.o. Posušje ostvarila je tokom protekle godine značajan rast poslovanja.

Kompanija Lager d.o.o. Posušje ostvarila je tokom protekle godine značajan rast poslovanja.

Prema najnovijem presjeku finansijskih pokazatelja Finansijsko-informatičke agencije dostupnih na portalu Akta.ba, ova kompanija ostvarila je prošle godine impresivan prihod od čak 325,3 miliona KM i dobit od 72,1 milion KM. Godinu ranije Lager je prihodovao 221,8 miliona KM i ostvario dobit 64,8 miliona KM.

Prema dopunjenim podacima koje imamo za 660 kompanija, Lager je prema ostvarenoj dobiti treća (poslije Binga i Sicecama) kompanija u Federaciji BiH. 

Akvizicija firmi

Ovakav finansijski uspjeh rezultat je ulaganja koja su proveli u poslovanje tokom prošle godine.

Podsjetimo, pored zastupanja, distribucije i prodaje građevinskih strojeva i rezervnih dijelova, Lager je prošle godine akvizirao dvije firme i proširio svoj biznis u sektoru obnovljivih izvora energije, 

Prva firma je Promondis s nekoliko projekata solarnih elektrana u razvoju, a koji je bio u vlasništvu njemačke kompanije Promondis GMBH. Radi se o firmi koja je u Evropi izgradila preko 500 MW solara, a druga je kompanija AT Solar iz Bosanskog Petrovca.

lager

U narednom periodu planiraju dodatne investicije obnovljive izvore energije, uključujući vjetroelektrane, kogeneraciju, fotonaponske elektrane te hidroelektrane.

Riješena koncesija

Ova posuška kompanija ima značajna ulaganja i u rudarstvu. Lager je 2015.  potpisao ugovor o dodijeli koncesije za istraživanje i eksploataciju mrkog ugljena na lokalitetu "Zlatuše-Fajtovci-G.Kamengrad" u općini Sanski Most. Koncesijski prostor za eksploataciju iznosi 1067,27 hektara, a koncesija je dodijeljena na period od 30 godina.

Općinsko vijeće u Sanskom Mostu sredinom januara izglasalo poništenje odluke o dodjeli koncesije koju su izdali 2015. godine firmi "Lager". Ovoj odluci prethodili su protesti mještana i poljoprivrednika iz sela koja su ugrožena eksploatacijom uglja.

Ipak, Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH dostavilo je odgovor općinskim vlastima u Sanskom Mostu da kompanija "Lager" na području te općine iskopava ugalj u skladu sa zakonskim propisima i da nema uslova da im se uskrati bilo kakva saglasnost ili dozvola za te aktivnosti.

Ovakav odgovor je uslijedio nakon što je i Ministarstvo za privredu USK konstatovalo kako trenutno ne postoje nikakvi uslovi za raskid koncesionog ugovora sa posuškom kompanijom.

Spomenimo i to da kompanija "Lager" iz Posušja godinama dobija basnoslovne ugovore od "Elektroprivrede BiH" za isporuku mrkog uglja što je također uticalo na rast prometa.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti