hronični višeslojni problem

Potvrđeno iz Zavoda: Citostatika nema zbog problema dobavljača na globalnom nivou

04.05.2024. 08:29 / Izvor: Akta.ba
CITOSTATIKA

Nestašica citostatika u Bosni i Hercegovini je dugotrajan problem koji predstavlja ozbiljan izazov za pacijente koji se suočavaju sa karcinomom.

Nestašica citostatika u Bosni i Hercegovini je dugotrajan problem koji predstavlja ozbiljan izazov za pacijente koji se suočavaju sa karcinomom i čiji tok bolesti zavisi od ovih lijekova.

Opet će desetine pacijenata biti vraćeno sa onkologije KCUS-a uz rečenicu "lijekova nema" i tako opet ostati bez terapije za liječenje određenih karcinoma.

S toga je poslovni portal Akta.ba kontaktirao Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH kako bismo saznali zbog čega se toliko čeka na lijek.

"Trenutno postoji nestašica nekoliko lijekova, a razlog je nemogućnost isporuke u zdravstvene ustanove od strane dobavljača zbog toga što postoji problem na globalnom nivou, sa kojim se susreću zemlje iz okruženja, kao i problema u distribuciji, odnosno kašnjenja u isporuci od strane proizvođača/dobavljača zbog aktuelnih dešavanja u svijetu, procedura uvoza i kontrola serije lijekova", potvrdili su za Akta.ba iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Navode da se na stranici Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH daju obavještenja o lijekovima koji nedostaju, odnosno koji su u privremenom/trajnom prekidu prometa na tržištu BiH, među kojima su i citostatici.

"Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH kontinuirano poduzima sve aktivnosti koje su u našoj nadležnosti kako bi osigurali dostupnost lijekova u zdravstvenim ustanovama. U većini slučajeva postoje alternativna rješenja u primjeni terapije, s tim da u slučaju da ne postoji alternativa, odnosno zamjenski lijek, Zavod omogućava pacijentima pravo na refundaciju kupljenog lijeka uz priložemi račun ili predračun od apoteke gdje je kupljen, priloženu medicinsku dokumentaciju i potvrdu kliničkih apoteka da zdravstvena ustanova u tom trenutku nije imala lijek koji se nalazi u Odluci o Listi lijekova fonda solidarnosti Federacije BiH, a koja se financira sredstvima fonda solidarnosti Federacije BiH", pojasnili su.

Portal Akta.ba je već pisao o ovom višegodišnjem problemu, a podsjećamo i da je objavljen tender za nabavku citostatika vrijedan 44,6 miliona KM i otvoren je do 13. maja. 

Niko ne zna kada bi i kako ovaj problem mogao biti riješen, a dok se to ne desi (ako se ikada i desi), ispaštat će najteži pacijenti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti