Udruženje građana "Kuti"

"Nastavit ćemo koristiti sve pravne lijekove kako bi zaštitili svoje domove"

08.05.2024. 10:26 / Izvor: Federalna.ba
Kuti

Udruženje građana "Kuti" demantiralo je informaciju koja se pojavila u pojedinim medijima da počinje eksploatacija kamena iz kamenoloma.

Udruženje građana "Kuti" demantiralo je informaciju koja se pojavila u pojedinim medijima da počinje eksploatacija kamena iz kamenoloma "Kuti" kod Mostara.

Iz spomenute udruge navode da je na web stranici Federalnog ministarstva okoliša i turizma 3. svibnja 2024. godine objavljeno rješenje o okolišnoj dozvoli koje je nakon intervencije udruge povučeno sa stranice.

Zatim je 7. svibnja 2024. godine na web stranici Federalnog ministarstva okoliša i turizma u rubrici "Javne rasprave i javni uvid" objavljen nacrt rješenja o izdavanju okolišne dozvole investitoru "Majdan Kuti" d.o.o. Mostar.

Javnost ima mogućnost u roku od osam dana od dana objave na web stranici dostaviti Federalnom ministarstvu okoliša i turizma svoje primjedbe, sugestije i mišljenja na nacrt tog rješenja, naveli su iz Udruženje građana "Kuti".

Tek po isteku tog roka Ministarstvo će, nakon što sagleda sve komentare, donijeti konačno rješenje o podnesenom zahtjevu za okolišnu dozvolu za kamenolom. Nakon eventualnog donesenog rješenja o izdavanju okolišne dozvole i njene pravomoćnosti, investitor treba ishodovati i ostale dozvole od kojih je najvažnija eksploatacijska dozvola bez koje nije moguće započeti eksploataciju kamena s tog lokaliteta.

"Udruženje građana Kuti će zajedno s mještanima naselja i dalje koristiti sve pravne lijekove kako bi zaštitili svoje domove napominjući još jednom kako smo protiv otvaranja kamenoloma koji je udaljen svega 137 metara od kuća što ugrožava život mještana naselja Kuti. Uz to, otvaranju kamenoloma se protivimo i zbog utjecaja na podzemne vode, opasnosti po ljudske živote budući da se radi o miniranom području kao i na nemogućnost pristupa samom lokalitetu kamenoloma, a bez da bude narušena privatna imovina", stoji u priopćenju Udruženja građana „Kuti“.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti