Održana skupština Matične sekcije inženjera

Inžinjeri želi uvezivati projekte Vlade i domaće privrede iz oblast EAT

30.05.2024. 10:07 / Izvor: Akta.ba
inžinjeri

Na Skupštini je prezentiran program rada za naredni mandatni period koji ima dva fokusa.

Treća redovna Skupština Matične sekcije inženjera elektronike, automatike telekomunikacija koja djeluje pri Inženjerskoj komori FBiH održana je jučer u kombinovanom obliku. Održana skupština je bila ujedno i izborna, na kojoj je uz male izmjene potvrđeno rukovodstvo iz prethodnog mandata, u sastavu: dr. Edvin Škaljo, dr. Igor Jurčić, Kemal Mrkonja, Nejra Dervišević, Sanjin Čekić, Hamzalija Karadža te Denis Kalin, a sekretar sekcije je Armin Hodžić.

Sekcija EAT osnovana je u aprilu 2020-e godine, kao jedna od 17 sekcija Inženjerske komore FBiH sa misijom da vrši promociju vrijednost i izazova inženjerskog zanimanja iz oblast elektronike, automatike i telekomunikacija, a sve u cilju stvaranja ambijenta tehnološkoga društva u službi čovjeka, oslanjajući se na domaće snage. Sebi za cilj postavljaju gradnju ambijenta u kojem će se razvijat inovativnost, a inženjerske odluke donosit će se na osnovu znanja i iskustva.

Na Skupštini je prezentiran program rada za naredni mandatni period koji ima dva fokusa, od kojeg je prvi pozicioniranje položaja inženjera u našem društvu, a drugi uvezivanje inženjera kako unutar BiH sa kolegama iz RS, tako i sa kolegama iz EU.

Također, inženjeri napominju da u novom mandatu žele pojačat aktivnost na uvezivanju Vladinih projekata i domaće privrede iz oblast EAT i informacionih tehnologija, kako bi se pojačala konkurentnost domaće privrede u projektima baziranim na novim tehnologijama gdje do sada dominiraju rješenja bazirana na uvozu tehnologija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti