Uspjeh TEF projekta

Učenici Srednje ugostiteljsko-turističke škole nagrađeni za učešće u takmičenjima

03.06.2024. 15:42 / Izvor: Akta.ba

Projekat TEF (Tourism Educaton Future), koji traje nepune dvije godine ulazi u svoju završnu fazu.

Projekat TEF (Tourism Educaton Future), koji traje nepune dvije godine ulazi u svoju završnu fazu. U petak, 31. maja 2024. godine, IUS Life centar za cjeloživotno učenje, partner u ovom projektu, dodijelio je certifikate i prigodne poklone učenicima Srednje ugostiteljsko-turističkej škole, Sarajevo, koji su učestvovali na dva takmičenja u sklopu ovog projekta,

Ovo je bila još jedna prilika da se osvrnemo na TEF Blended Skills Competition, održano krajem prošle godine u Fatima u Portugalu, na kojem je tročlana ekipa ove škole postigla značajan uspjeh. Elma Hodžić, takmičarka koja je ostavila najupečatljiviji trag u projektu TEF, i za ovu prililku, pripremila je kreativan i ukusan desert pod nazivom Canolli Candel of Fatima. Elma je predstavila recepturu i svoj inovativni pristup pravljenju ove slatke delicije.

Takmičarkama TEF Online Triplicity Contest' Ilmi Mutapčić, Sari Muzaferija i Iman Bašić su također dodjeljene nagrade za izvanredan timski rad. U okviru ovog takmičarskog dijela projekta, studenti iz Grčke, Portugala i Bosne i Hercegovine takmičili su se u predstavljanju kratkih i finansijksi prihvatljivih putovanja u tri grada: Kalamatu, GR, Sarajevo, BH i Fatima, PT.

Učenici takmičari su podijelili svoja iskustva, počevši od toga da na startu takmičenja ništa nisu znali o gradu Kalamata, do kreiranja sadržajne i informativne prezentacije koja im je donijela drugo mjesto u peer-to-peer glasanju.

Događaju su prisustvovali i IUS Erasmus Buddies iz ove škole, među kojima Selma Jašarević, Hamza Kurtović, te Ilma Mutapčić, koji su govorili o volontiranju i kako je to pomoći studentima iz Italije tokom prakse u Sarajevu, šta ih najvise zanima i koliko uopće znaju o našoj zemlji.

Osnovana 1956. godine, Srednja ugostiteljsko-turistička škola Sarajevo mjesto je gdje učenici stiču kulinarske i uslužne vještiine, a gurmani uživaju u kreativnoj, ukusnoj i vizuelno zadivljujućoj tradicionalnoj i internacionalnoj kuhinji.

Zahvaljujući TEF projektu otkrili smo nevjerovatno kreativne mlade ljude, istinske promotore BH gastronomije i buduće turističke profesionalce.

IUS Life se zahvaljuje direktorici škole Bahri Pašić, profesorici Anisi Bidžević, te svim učenicima i nastavnicima na podršci i saradnji u realizaciji aktivnosti TEF projekta.

Zajedno sa IUS Life, konzorcij TEF projekta čine obrazovne institucije iz EU:

EfVET, Brisel, Belgija

Apro Formazione, Alba, Italija

Escola de Hotelaria de Fátima - EHF, Fatima, Portugal

Ι.Ε.Κ. ΟΡΙΖΩΝ Καλαμάτας, Kalamata, Grčka

CEBANC, San Sebastian, Španija

Landstede Groep, Zwolle, Nizozemska

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti