Budućnost obrazovanja u turizmu: TEF Projekat u završnoj fazi

21.06.2024. 11:03 / Izvor: Akta.ba
TEF

Lider projekta, Apro Formazione, bio je domaćin završnog transnacionalnog sastanka projekta TEF.

Lider projekta, Apro Formazione, bio je domaćin završnog transnacionalnog sastanka projekta TEF (Budućnost obrazovanja u turizmu), koji se održao u Albi prošle sedmice.

TEF projekat je u završnoj fazi te je ovo je bila odlična prilika da se sagledaju do sada završene aktivnosti, sumiraju rezultati i planiraju naredni finalni zadaci.

Preostalih nekoliko mjeseci do kraja projekta provodit će se slijedeće završne aktivnosti:

  • Vodič za online takmičenje
  • Vodič za takmičenje u kombinovanim vještinama (Blended Skills Competition)
  • Analiza potrebnih kvalifikacija i vještina
  • Katalog certificiranih kurseva i mikrokvalifikacija
  • Promocija projekta

Tokom transnacionalnog sastanka, članovi konzorcijuma imali su priliku da razgovaraju sa Furiom Bednarzom, eksternim evaluatorom i ekspertom za projekte finansirane od strane EU.

TEF

U svojoj analiziBednarz je identificirao trend TEF projekta i sugerirao mjere koje se trebaju poduzeti u finalnoj fazi projekta.

Projekat TEF je u manje od dvije godine rada ostvario znacajne rezultate: mapirao je potrebe turističkog ekosistema, održao nekoliko online seminara (masterclasses) koji su razrađivali trenutne trendove u obrazovanju i turizmu, kreirano je nekoliko CVET kurseva, mikrokvalifokacija i aktivnosti u oblasti turizma, te naglašen značaj inovacija u turističkom obrazovanju i još mnogo toga.

Iznad svega, TEF projekat je omogućio povezivanje i jačanje veza između obrazovnih institucija iz 7 zemalja učesnica projekta i drugih institucija širom EU, omogućio inovativnije i čvršće veze sa industrijom, motivisao učenike i nastavnike stručnih škola i centara da posvete svoje vrijeme ovom projektu, podržao jačanje svijesti o održivom turizma među budućim turističkim profesionalcima itd.

Najznačajniji uspjesi projekta su Blended Skills Competition i Online contest, gdje su učenici pokazali svoj talenat, kreativnost i entuzijazam.

Projekat se završava u septembru ove godine ali otvara vrata za nastavak saradnje i nove inovativne ideje za unapređenje obrazovanja u sektoru turizma.

"Zahvaljujemo kolegama iz Apro Fromazione na toploj dobrodošlici i organizaciji sastanka, te na organizaciji kulturnih aktivnosti", navode iz Internacionalnog Univerziteta Ilidža.

TEF

TEF projektni tim čine institucije:

IUS Life - Centar za cjeloživotno učenje

Internacionalni univerzitet u Sarajevu

CEBANC

Ι.Ε.Κ. ΟΡΙΖΩΝ Καλαμάτας

EfVET

Escola de Hotelaria de Fátima - EHF

Landstede Groep

Apro Formazione

TEF LOGO

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti