Dodijeljena dozvola za gradnju brana u budućem Nacionalnom parku

17.05.2013. 15:42 / Izvor: eKapija.ba
Dodijeljena dozvola za gradnju brana u budućem Nacionalnom parku

Udruženje Zeleni Neretva oglasilo se saopćenjem za javnost u kojem navodi kako je Federalno ministarstvo okoliša i turizma donijelo rješenje kojim se izdaje ekološka dozvola za gradnju tri visoke brane za hidroelektrane na rijeci Ljuta u općini Konjic.

Udruženje "Zeleni Neretva" oglasilo se saopćenjem za javnost u kojem navodi kako je Federalno ministarstvo okoliša i turizma donijelo rješenje kojim se izdaje ekološka dozvola za gradnju tri visoke brane za hidroelektrane na rijeci Ljuta u općini Konjic te da se planirane hidroelektrane nalaze u vrijednom kanjonskom prirodnom području planiranog Nacionanog parka "Igman-Bjelašnica-Treskavica-Visočica".

 Iz ovog udruženja navode kako su odluku o stavljanju ovog područja u poseban režim zaštite prostora donijeli federalni organi još 2005. godine i da je odluka donesena radi zaštite bioloških, pejzažnih i geomorfoloških vrijednosti područja, a da je za njeno provođenje zaduženo Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

 "Međutim, umjesto da radi na očuvanju ovog područja, Federalno ministarstvo radi upravo suprotno - dozvoljava devastaciju bioloških, pejzažnih i geomorfoloških vrijednosti u kanjonu rijeke Ljute", navodi se u saopćenju.

 Iz Udruženja "Zeleni Neretva" podsjećaju kako je slovenačka firma Turboinštitut dobila koncesiono pravo za gradnju deset mini HE (tzv. Tirolski protočni tip - bez brana i akumulacija) na slivu rijeke Ljute (pritoka Neretve) te da je nakon toga podnijela zahtjev Federalnom ministarstvu okoliša i turizma za izdavanje ekološke (okolinske dozvole), ali za radikalno izmjenjen projekt u vidu sedam mini HE i tri hidrolektrane sa visokim branama (preko 30 metara visine) i pripadajućim akumulacijama.

 U saopćenju se ističe da bi ovakve ogromne intervencije u prostoru u vidu gradnje visokih brana trajno uništile većinu prirodnih atributa koji krase ovo područje.

 "Potrebno je istaći da ekološki aktivisti nisu apriori protiv realizacije projekata protočnih mini HE (tzv. Tirolski tip), ali ne po svaku cijenu i ne na svakoj lokaciji. Međutim, aktivisti su apsolutno protiv gradnje velikih brana u području koje je predviđeno za zaštitu", stoji u saopćenju.

 Iz ovog udruženja naveli su kako je rješenje o dodjeljivanju ekološke dozvole za sve planirane elektrane doneseno čak pet mjeseci nakon isteka zakonskog roka te da je, pri tome, Ministarstvo, uprkos zakonskoj obavezi, nastavilo sa starim navikama ignorisanja javnosti.

 "Obzirom da na ovo rješenje nije dozvoljena žalba, epilog ovog slučaja će najvjerovatnije završiti na sudu. Federalno ministarstvo okoliša i turizma, koje bi po prirodi stvari trebalo da radi na očuvanju okoline, ovim potezom je po ko zna koji put pokazalo da ne želi ili ne zna raditi poslove za koje je zaduženo", stoji u saopćenju.

 Udruženje "Zeleni Neretva" iz Konjica uskoro će, kako se navodi, uputiti otvoreno pismo ministrici Branki Đurić u kojem će zahtjevati konkretna objašnjenja za sve propuste i nepravilnosti koji su učinjeni tokom provođenja procedure PUO i izdavanja rješenja o okolinskim dozvolama za sporne elektrane na Ljutoj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti