Spriječiti gubitak radnih mjesta u Cimosovim fabrikama

28.05.2013. 13:52 / Izvor: Fena

Sindikat metalaca BiH pozvao je Upravu kompanije Cimos Kopar, Vladu Federacije BiH i sve nadležne institucije da se iznađu rješenja u vezi s mogućim gašenjem Cimosovih preduzeća u BiH i gubitka radnih mjesta.

Sindikat metalaca BiH pozvao je Upravu kompanije Cimos Kopar, Vladu Federacije BiH i sve nadležne institucije da se iznađu rješenja u vezi s mogućim gašenjem Cimosovih preduzeća u BiH i gubitka radnih mjesta.

"Kompanija Cimos Kopar izrazila je namjere da do kraja septembra  ugasi dva preduzeća u BiH, a radi se o fabrikama u Srebrenici i Sarajevu", izjavio je danas na konferenciji za novinare predsjednik Sindikata metalaca BiH Muhamed Hadžić.

Izrazio je bojazan da bi moglo doći do gašenja i ostalih preduzeća u kompaniji Cimos koji se nalaze u BiH i gubitka gotovo 800 radnih mjesta.

"Dolaze i određeni demantiji iz Cimosa Kopar da oni te namjere nemaju, ali mi posjedujemo dokumente koji govore drugačije", kazao je Hadžić dodajući da je njihovim programom konsolidacije proizvodnih preduzeća u prvoj fazi predviđeno gašenje tih fabrika.

Naglasio je da su fabrike u Sarajevu i Srebrenici pozitivno poslovale te da nije jasno zašto bi Cimos zatvarao ta preduzeća.

Potpredsjednik Sindikata metalaca BiH Bajro Melez je kazao da je smijenjen direktor Cimosa TMD Ai iz Gradačca Fadil Novalić, koji je jedan od osnivača Cimosa u BiH.

"Njegova smjena je prvi znak da će se nešto čudno dešavati s tim preduzećima u BiH. Radnici u Gradačcu su već blokirali firmu i pretestuju što će danas uraditi i radnici u Srebrenici", kazao je Melez.

Sindikalci su izjavili da podržavaju Novalića ističući da „ako nema njega, nema ni Cimosa“. Oni smatraju da je gubitak 800 radnih mjesta ogroman udar na metalce u BiH.

Predsjednik Sindikata radnika "TMD cimos Ai" Gradačac Ševalija Đonlić kazao je u izjavi za Fenu da gradačački metalci na obustavom rada iskazuju solidarnost s radnicima iz Srebrenice i Sarajeva koji bi do kraja septembra ove godine trebali ostati bez posla.        

"Tvornica motornih dijelova u Srebrenici građena je sredstvima Međunarodne zajednice, sredstvima gradačačkog Cimosa i pomoći državne vlade. Sada to oni žele zatvoriti i prenijeti projekte i programe, nešto malo u Gradačac a ostalo u Kopar. Na taj način oni bi zatvorili tvornicu, što bi bio još jedan genocid nad ljudima u Srebrenici", kazao je Đonlić.

Na fotografijama pogledajte termin plana zatvaranja CIMOS-ovih tvornica u Srebrenici i Sarajevu koji nam je poslan iz kompanije CIMOS TMD Ai.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti