Zeljković: Vlada KS-a pristaje na vrijednost cijene rada od 2,76 KM

31.05.2013. 14:01 / Izvor: Fena
Zeljković: Vlada KS-a pristaje na vrijednost cijene rada od 2,76 KM

Vlada Kantona Sarajevo spremna je da kao vrijednost cijene rada prosvjetnih radnika za 2013. godinu utvrdi vrijednost od 2,76, rekao je premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković.

Vlada Kantona Sarajevo (KS) spremna je da kao vrijednost cijene rada prosvjetnih radnika za 2013. godinu utvrdi vrijednost od 2,76. Finansijske mogućnosti Kantona Sarajevo su proizvod te vrijednosti i koeficijenata - rekao je premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković nakon današnjeg sastanka Vlade KS-a i predstavnika sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja KS-a.

"Sa Sindikatom državnih službenika i namještenika je potpisan sporazum da cijena rada iznosi 2,76. Dosadašnja cijena rada bila je 2,67, a ukoliko to budu finansije omogućavale ići će se i na 2,83", kaže Zeljković.  Radi utvrđivanja cijene rada prosvjetnih radnika u ponedjeljak će Radna grupa Vlade KS-a s predstavnicima sindikata krenuti s radom, odnosno imperativno će proći kroz sve podgrupe, kategorije platnih razreda koje su različite u osnovnom i srednjem obrazovanju.

Naredni je petak, naglašava, rok da se taj materijal u konačnoj verziji dostavi Vladi KS-a, odnosno premijeru KS-a na raspolaganje. "Do 10. juna, kada ćemo ponovo održati sastanak u istom sazivu, mislim da ćemo imati usaglašen stav o vrijednosti cijene rada, kao i usaglašene koeficijente po platnim razredima tamo gdje ima određenih nedoumica", kaže Zeljković. S obzirom  na to da postoji nekoliko naslijeđenih stručnih sprema, smatra da se prema tome sa svih aspekata mora korektno odnositi.

"Nerealno je kod kategorije ljudi, koji imaju 30 godina radnog staža, tražiti korekciju njihovih sprema. To mora biti izbalansirano", navodi premijer KS-a.  Pri donošenju bilo kojeg rješenja mora se, ističe, uzeti u obzir njegova provodivost, to jest da već kod prve naredne plaće to bude finansijski moguće ostvariti.

Predsjednik Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja KS-a Saudin Sivro izrazio je nadu da će se do narednog sastanka 10. juna doći do rješenja, odnosno potpisivanja sporazuma i kolektivnih ugovora.  Osvrćući se na ostavku kantonalnog ministra obrazovanja, nauke i sporta, Zeljković je kazao da je Damir Marjanović na političkoj sceni u posljednjih 20 godina potpuno osvježenje s atipičnim načinom komuniciranja i rada. Taj novi duh i stil rada također je, ističe, primjetan i kod ministra za rad, socijalnu politiku, izbjegle i raseljene osobe KS-a Muamera Bandića. "Još ćemo vidjeti šta će se o tom pitanju dešavati jer nisu sve stvari u rukama Vlade KS-a i te odluke će zavisiti od nekih političkih procjena", rekao je Zeljković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti