Energa 2013 promovira dostignuća u energetici, industriji i rudarstvu

07.06.2013. 08:26 / Izvor: eKapija.ba

Uočavajući potrebu za kontinuiranom razmjenom informacija i iskustva kao i prezentacijom najboljih praksi i studija slučajeva, organizatori konferencije ENERGA odlučili su da pokrenu časopis „ENERGA“.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Fehim Škaljić, u pratnji parlamentaraca Mirsada Đonlagića i Nihada Alikadića, Fadila Novalića direktora Cimos TMD Ai Gradačac, Željka Knežičeka ministra u Vladi Tuzlanskog kantona, te predstavnika Tuzlanskog sajma, danas je posjetio sajamski prostor 3. međunarodnog sajma energetike „Energa 2013“ u Tuzli.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH obišao je veliki broj izlagača na sajmu, te iskazao iskrenu namjeru da u skladu sa svojim ovlastima i mogućnostima, domaćim privrednicima bude na raspolaganju pri rješavanju administrativnih problema sa kojima se susreću.

 „Ovaj sajam promovira nova dostignuća na poljima energije, industrije i rudarstva, onome u čemu Bosna i Hercegovina ima prednosti u odnosu na druge. Ovo je bila prilika da našim privrednicima prenesem poruku da treba čvršće da sarađujemo, tako što će nama kao zakonodavnoj vlasti privrednici direktno upućivati prijedloge novih zakonskih rješenja, koja će ubrzati korisne procese za razvoj privrednih garana u okviru kojih djeluju“, rekao nam je Fehim Škaljić.

Delegacija na čelu sa Fehimom Škaljićem, najviše vremena je provela na štandu RMU Banovići, gdje je kao i većina posjetitelja sajma bila oduševljena predstavljenim inovacijama Saliha Salihovića, gluhonijemog učenika iz Banovića.

Uočavajući potrebu za kontinuiranom razmjenom informacija i iskustva kao i prezentacijom najboljih praksi i studija slučajeva, organizatori konferencije ENERGA, koja se uporedo sa sajmom energetike, rudarstva i prateće industrije u Tuzli održava već treću godinu, u saradnji sa Stručnim udruženjem za solarnu energiju u BiH, odlučili su da pokrenu časopis „ENERGA“.

„Koncepcijski časopis je osmišljen kao otvorena platforma za razmjenu mišljenja i iskustva svih aktera energetske transformacije gdje je uloga redakcije svodi na struktuiranje dijaloga. Očekivanje redakcije je da će časopis biti od interesa ne samo za stručnu zajednicu, kompanije i investitore u sektoru, nego i donosiocima političkih odluka, vladinim i nevladinim organizacijama i asocijacijama i konačno korisnicima energetskih usluga“, kupcima, odnosno potrošačima, rekao je član redakcijskog odbora Alija Mujčinagić.

Tematski će struktura časopisa korespondirati sa programskim sadržajem konferencije te će pokrivati slijedeće tematske oblasti: energetske politike, strategije i akcioni planovi, pravno okruženje, regulativa i realizacija investicija u energetici, tehnološka unapređenja u konvecionalnom energetskom sektoru, obnovljivi izvori energije, energetske efikasnost i energetski menadžment, te inteligentni energetski sistemi i pametne mreže.

Posljednjeg dana sajma „Energa“, tradicionalno će biti dodijeljene plakete i zahvalnice sajma, kojima organizator nagrađuje izlagače koji su svojim predstavljanjem obilježili ovogodišnji sajam.

Svečanost ovim povodom bit će organizovana u Press centru SKPC Mejdan, sa početkom u 11 sati, a sajam će biti otvoren do 19 sati.

Završena 3. međunarodna konferencija „Energa“

Treća po redu, Međunarodna konferencija ENERGA, koja je programski stručni sadržaj sajma ENERGA, jučer je završena.

Konferencija, koja je najavljena kao jedinstven događaj ovog tipa u regiji jugoistočne Evrope, opravdala je očekivanja brojnih učesnika kojima su u protekla tri dana prezentirana brojna istraživanja, iskustva i dostignuća iz različitih sektora energetike.

Obnovljivi izvori energije – biomasa- energetski resurs i vjetroelektrane i njihova integracija u EES bile su tematske oblasti trećeg dana Međunarodne konferencije ENERGA 2013.

„Konferencija Energa kao i svake godine donosi interesantne teme, vrlo kompetentne prezentacije o nečemu što se zove energetska budućnost Bosne i Hercegovine. Korištenje biomase kao energenta je relativno nova tema a ono što smo danas mogli čuti je da zaista predstavlja veliki potencijal ne samo energetski, već i kad je u pitanju mogućnost zapošljavanja. Do sada smo biomasu najčešće koristili kao ogrevno drvo u našim domaćinstvima a realno postoji mogućnost i za proizvodnju električne energije, te se puno efikasnije može koristiti u sistemima daljinskog grijanja. Ono što je veoma važno da ona u ovom momentu može da zamijeni uvozne skupe energente kao što su gas, nafta, lož ulje. Kad pogledate pojedine cifre u energopotencijalima, koje mi imamo, radi se o stotinama miliona ovih skupih energenata koje bismo mi mogli zamijeniti lokalnim energentima pri tome zapošljavajući veliki broj ljudi“, rekao je Slaviša Šućur, moderator današnje konferencijske teme.

Osvrćući se na protekla tri dana, Nenad Debrecin, jedan od članova Programskog odbora Konferencije ENERGA, istakao je da je napravljen značajan napredak te da je ovaj stručni skup dobio jednu fizionomiju koja je i čini jednom pravom međunarodnom konferencijom iz oblasti energetike.

„Kako su Hrvatska i Bosna i Hercegovine susjedne zemlje koje dijele slične uslova života i rada, barem u području energetike, onda su i neka iskustva koje prenosimo jedni drugima korisna za sve strane“, kazao je Debrecin.

Jedan od učesnika Konferencije bio je i Emir Avdić, inače direktor privatne firme Intrade energija iz Sarajeva koja se prva počela baviti proizvodnjom i distribucijom električne energije u Bosni i Hercegovini.

„Konferencija Energa je pun pogodak. Radi se o stručnom skupu koji nudi mnogo novih i kvalitetnih informacija svima koji se bave energetikom. Na svim panelima dati su interesantni prijedlozi za iskorištavanje biomase, vjetra, sunca, koji kao ideje mnogu biti pokretač energetskog i ekonomskog napretka naše države“, istakao je Avdić.

Tokom tri dana trajanja konferencije obrađene su  tematske cjeline: „Energetske politike“, „Obnovljivi izvori energije-solarna energija“, „Energetska efikasnost“, „Savremeni trendovi u energetici i rudarstvu“, „Obnovljivi izvori energije – biomasa-energetski resurs“ i „Vjetroelektrane i njihova integracija u EES“.

Tokom tri dana održano je 60 prezentacija i predavanja, sa isto toliko zastupljenih predavača i moderatora.

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti