Između BiH i Crne Gore nema otvorenih pitanja

18.06.2013. 13:38 / Izvor: SRNA
Između BiH i Crne Gore nema otvorenih pitanja

U okviru Poslovnog foruma, a nakon zvaničnog prijema bh. delegacije kod predsjednika Privredne komore Crne Gore Velimira Mijuškovica, upriličene su prezentacije o mogućnostima privredne saradnje između dvije zemlje.

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u suradnji sa Privrednom komorom Crne Gore, organizirala je danas u Podgorici Poslovni forum i bilateralane susrete privrednika Bosne i Hercegovine i Crne Gore iz sektora poljoprivrede i prehrambene industrije.

Privrednu delegaciju Bosne i Hercegovine, koju predvode potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Nemanja Vasić i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, čine predstavnici devet bosanskohercegovačkih kompanija i to Voćar Piramida d.o.o., Vitaminka a.d., Zemljoradnička zadruga “LIVAČ”, Agreks.d.o.o. , Dak d.o.o., Neimax d.o.o., MI- Trivas d.o.o., Podrumi Andrija d.o.o. i Bodaxco d.o.o.

U okviru Poslovnog foruma, a nakon zvaničnog prijema bh. delegacije kod predsjednika Privredne komore Crne Gore Velimira Mijuškovica, upriličene su prezentacije o mogućnostima privredne saradnje između dvije zemlje i bilateralni sastanci privrednika Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas da između BiH i Crne Gore nema otvorenih pitanja, tako da privredna saradnja treba da bude na mnogo većem nivou nego što je sada.

On je naglasio da privredna saradnja mora biti mnogo bolja, a robna razmjena koja trenutno između BiH i Crne Gore iznosi 150 miliona evra trebalo bi da bude najmanje 300 miliona evra.

"Moja želja je da podstaknem privrednike sa jedne i druge strane i da ekonomske odnose dvije zemlje podignemo na viši nivo. BiH i Crna Gora su dvije prijateljske zemlje koje nemaju otvorenih pitanja, niti ima pitanja koja opterećuju odnose i smatram da postojeći obim razmjene ni izdaleka ne zadovoljava naše potrebe", rekao je Šarović u obraćanju privrednicima BiH i Crne Gore.

On je istakao  da Crna Gora izvozi u BiH oko 24 miliona evra, a da je preostali dio od 150 miliona evra izvoz BiH u Crnu Goru.

Šarović je istakao da nakon ulaska Hrvatske u EU 1. jula, postoji određena šansa da privrednici iz Crne Gore, u okviru Cefte, snažnije zakorače na tržište BiH.

"Kao susjedu Crnoj Gori preporučujemo da se ta prilika iskoristi", naglasio je Šarović.

On je pozvao Crnu Goru i Srbiju da nastave da razvijaju Cefta sporazum, uključujući potpisivanje dokumenata o lakšem razmjenjivanju roba.

Šarović je rekao da u privrednoj saradnji Crne Gore i BiH treba dati posebno šansu Luci Bar.

"BiH je u pregovorima sa EU napravila izuzeće od pravila Unije, kada je riječ o  Luci Ploče. Ja sam na više mjesta isticao potrebu da olakšamo putnu komunikaciju i kako bi transport robe mogao da se orjentiše i preko Luke Bar", naglasio je Šarović.

On je istakao da BiH treba da se više orijentiše na Luku Bar.

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić naglasio je da je razvoj regionalne saradnje jedan od najvažnijih ciljeva u privrednim odnosima dvije zemlje.

"Od 649,5 miliona evra ukupne robne razmjene Crne Gore sa inostranstvom, za četiri mjeseca ove godine sa BiH je ostvareno 41,3 miliona evra ili 6,9 odsto", rekao je Saveljić na skupu privrednika BiH i Crne Gore.

On je dodao  da Crna Gora u BiH najviše izvozi sirovu i štavljenu kožu, prerađevine od mesa, ribe, dok Crna Gora uvozi iz BiH neorganske hemijske proizvode, gvožđe, čelik, mlijeko.

"U strukturi dolazaka i noćenja stranih turista u prošloj godini turisti iz BiH su ostvarili 95.271 dolazak i 679.317 noćenja", naveo je Saveljić.

Šarović će tokom boravka u Podgorici imati sastanak sa čelnicima Privredne komore Crne Gore i predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem.

U okviru Poslovnog foruma, a nakon zvaničnog prijema delegacije BiH kod predsjednika Privredne komore Crne Gore Velimira Mijuškovica, upriličene su prezentacije o mogućnostima privredne saradnje između dvije zemlje i bilateralni sastanci privrednika BiH i Crne Gore.

Iz VTK BiH navode da susreti imaju tim veći značaj što se ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju 1.jula 2013.godine, javlja potreba za tješnjom suradnjom među kompanijama iz regiona.

Više informacija o obimu i strukturi vanjskotrgovinske razmjene između Bosne i Hercegovine i Crne Gore u pogledajte u dokumentima.

Ukupna razmjena BiH sa Crnom Gorom po grupama proizvoda
Ukupna razmjena BiH sa Crnom Gorom po sektorima
Pregled vodećih izvoznih i uvoznih proizvoda 
Ukupna razmjena BiH sa zemljama potpisnicama Sporazuma CEFTA

eKapija.ba/Srna

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti