Agencija za nadzor nad tržištem: Strujni udar prijeti iz lampi

19.06.2013. 09:35 / Izvor: Nezavisne novine
Agencija za nadzor nad tržištem: Strujni udar prijeti iz lampi

Laboratorijskom analizom utvrđeno je da čak 70 odsto uzoraka lampi, koje su bh. inspektori poslali na ispitivanje, predstavlja rizik od strujnog udara i požara.

Laboratorijskom analizom utvrđeno je da čak 70 odsto uzoraka lampi, koje su bh. inspektori poslali na ispitivanje, predstavlja rizik od strujnog udara i požara.

To je potvrđeno iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH, i po ko zna koji put, šokiralo je predstvnike udruženja za zaštitu potrošača, kao i ombudsmane.

Koliko je situacija ozbiljna, pokazuje i to da su, nakon što su otkrili sporne uređaje, inspektori iz RS, FBiH i Brčko distrikta odmah naredili povlačenje opasnih električnih svjetiljki sa tržišta.

Štaviše, vrtoglavo veliki broj nebezbjednih proizvoda pronađen je tokom samo 13 inspekcijskih kontrola, a da ih je bilo više, možemo samo da pretpostavimo kakvo bi stanje nadležni zatekli na terenu.

Tokom tih kontrola, put do potrošača presječen je za ukupno 1.156 ovih lampi, od čega je jedan dio odmah i uništen. Od toga, većina je povučena sa tržišta u RS, njih čak 990, a ostatak su trgovci pokušali da prodaju u FBiH i Brčko distriktu.

Već tradicionalno, riječ je o uređajima iz Kine, a o kakvim se svjetiljkama radi, najbolje svjedoči podatak da na nekim nije navedeno čak ni koja ih firma prozivodi.

Da je slučaj i te kako ozbiljan, najbolje pokazuje činjenica da iz Agencije upozoravaju građane da neke od spornih lampi odmah ostave po strani.

"Preporučuje se potrošačima koji koriste ovaj proizvod da ga trajno prestanu koristiti", piše ispod jedne od lampi.

Stručnjaci napominju da pri kupovini, odnosno korištenju svih električnih uređaja treba da budemo oprezni, jer iz onih koji nisu izrađeni po odgovarajućim bezbjednosnim kriterijumima, "vreba" smrt.

"Uzrok strujnog udara kod tih lampi može da bude neprimjerena izolacija kabla ili, ako je materijal od kog su napravljeni provodni dijelovi veoma lošeg kvaliteta, takvog da ti dijelovi ne mogu da izdrže uslove uobičajene upotrebe", kaže Zlatan Klokić, inženjer elektrotehnike.

Prema njegovim riječima, na našem tržištu zabrinjavajuće je to što se ne brine o potrošačkim pravima i zaštiti građana od proizvoda koji predstavljaju opasnost po njihovu bezbjednost i zdravlje.

"Bezbjedan je onaj električni proizvod koji je izrađen u skladu sa važećim propisima i standardima", naglašava Klokić.

U nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom kupaca kažu da građani pazare uglavnom vođeni dubinom svojih džepova, koji su ionako prazni, pa se kupuje samo najjeftinija roba.

Takvi uređaji, pojašnjavaju, prodaju se po principu "drži vodu dok majstori odu", što znači da, kada ih odnesete kući, shvatite da ste platili proizvod koji će ubrzo da postane neupotrebljiv.

"Apelujemo na potrošače da ne kupuju bilo kakvu robu i da uvijek vode računa o tome ko je proizvođač, ko distributer, odakle je proizvod došao, te da imaju informacije o tom artiklu na našem jeziku, ali i garantni list, kao i da paze postoji li serviser u mjestu u kojem žive", upozorava Gordana Bulić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH, te ističe da je poražavajuće to što 70 odsto lampi predstavlja potencijalnu opasnost.

Dragan Doko, ombudsman za zaštitu potrošača, kaže da se ovakvi proizvodi moraju staviti na listu onih kojima se ubuduće ne dopušta uvoz i distribucija na tržištu BiH.

"Nažalost, i pored svih kontrola koje se sustavno provode, jedan dio opasnih proizvoda po ljudsko zdravlje završi u rukama potrošača", opominje Doko.

Opasni uređaji

  • Prenosna električna svjetiljka tip M882BG, Kina, Opasnost: Nije propisno označena. Predstavlja rizik od strujnog udara. Površina poprečnog presjeka provodnika je suviše mala.
  • Svjetiljka nepoznatog tipa, Kina,  Opasnost: Unutrašnje ožičenje nije propisno izvedeno, a površina poprečnog provodnika nije dovoljno velika. Nije propisno označena.
  •  Električna svjetiljka tip rola D - 2140, Kina, Opasnost: Rizik od strujnog udara, površina poprečnog provodnika suviše mala. Proizvod nije propisno označen.
  •  Svjetiljka tip DY 10005-1-2-3-4, Opasnost: Površina provodnika mala, nije označen po propisima. Može da izazove strujni udar.
  • Prenosna električna svjetiljka tip rola C13 - B, Proizvođač: Nepoznat, porijeklo Kina, Opasnost: Moguć strujni udar, neodgovarajuća površina provodnika.
  • Svjetiljka nepoznatog tipa, Opasnost: Unutrašnje ožičenje nepropisno izvedeno, sporna i izolacija.
  •  Prenosna električna svjetiljka tip R44473, Kina, Opasnost: Nepropisno izvedeno unutrašnje ožičenje, nedostaci kod provodnika.

13 inspekcijskih kontrola sprovedeno, 1.156 spornih lampi povučeno sa tržišta.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti