ERS sačuvala 107 miliona KM

19.06.2013. 10:53 / Izvor: Nezavisne novine
ERS sačuvala 107 miliona KM

Elektroprivreda RS (ERS) dobila je maratonski sudski spor protiv beogradske firme SB soft, čime je to javno preduzeće sačuvano od odštetnog zahtjeva teškog više od 107 miliona KM.

"Elektroprivreda RS" (ERS) dobila je maratonski sudski spor protiv beogradske firme "SB soft", čime je to javno preduzeće sačuvano od odštetnog zahtjeva "teškog" više od 107 miliona KM.

Dragan Vujanić, glavni pravni savjetnik ERS, izjavio je na konferenciji za novinare da je sudski spor okončan donošenjem obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH od 24. maja.

Odlukom je odbijena apelacija firme "SB soft" protiv ERS s obrazloženjem da nije došlo do povrede prava apelanta na pravično suđenje niti pravo na imovinu, a koja su zaštićena Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

"Ovom odlukom je okončan jedan dugogodišnji sudski spor velike vrijednosti, koji je prijetio da ozbiljno ugrozi poslovanje ERS, a time i redovno snabdijevanje kupaca električnom energijom u RS", kazao je Vujanić.

On je podsjetio da je spor počeo tužbom firme "SB soft" protiv ERS još 23. aprila 2002. godine zbog navodnog neispunjavanja ugovora o realizaciji poslovno-informacionog sistema za potrebe elektrodistributivnih preduzeća, zaključenog 22. januara 1999. godine.

Postupak po ovoj tužbi vođen je na vrijednost spora u iznosu od oko 5,46 miliona dolara, a koji je dva puta prekidan odlukom Osnovnog suda u Trebinju, da bi raskidom predmetnog ugovora 13. juna 2006. godine ova tužba postala bespredmetna.

Po toj tužbi i navedenom ugovoru, "SB soft" je djelomično realizovao svoje ugovorne obaveze, a ERS je djelomično platila kupoprodajnu cijenu u iznosu od oko 1,85 miliona dolara. U ERS kažu da je do zastoja u daljoj realizaciji ugovora došlo iz više razloga, prije svega zbog intervencije OHR-a zbog navodnog zaključenja štetnog ugovora.

Druga tužba "SB softa" s tužbenim zahtjevom u vrijednosti od 53,88 miliona KM plus zatezne kamate podnesena je 12. oktobra 2004. radi navodnog sticanja bez osnova. U tužbi je navedeno da su elektrodistributivna preduzeća ERS neosnovano i neovlašteno koristila poslovno-informacioni sistem "SB softa", iako je u tom cilju bio zaključen i pravno egzistirao ugovor o njegovoj nabavci.

Visoku vrijednost odštetnog zahtjeva beogradska firma je zasnivala na neosnovanom uključenju ukupnog iznosa obračunatih zateznih kamata koje je banjalučka "Elektrokrajina" obračunala kupcima struje na ime kašnjenja u plaćanju za period od početka 2000. godine do 31. jula 2004.

Po toj tužbi je u periodu od 2004. do 2009. godine doneseno čak pet presuda i rješenja redovnih sudova u RS, zaključno s presudom Vrhovnog suda kojom je odbijena kao neosnovana revizija "SB softa" i potvrđena osporena presuda Okružnog suda u Trebinju.

Nakon toga, "SB soft" je podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH, koji je utvrdio da su sudovi u RS postupili u skladu sa zakonom i da u postupku nije povrijeđeno apelantovo pravo na pravično suđenje niti pravo na imovinu.

Vujanić je naveo da je Ustavni sud BiH posebno ukazao na to da je prvostepeni sud (Osnovni sud u Trebinju) pogrešno primijenio materijalno pravo kada je usvajao tužbeni zahtjev firme "SB soft".

"Spor je ovim pravno okončan i tužilac više nema pravo na ulaganje novih pravnih lijekova izuzev eventualno apelacije prema Sudu za ljudska prava u Strazburu. Pretpostavljam da do toga neće doći, a i ako dođe, uvjeren sam da će biti negativan po apelanta", istakao je Vujanić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti