Nove pogodnosti za vozače u Sarajevu

04.07.2013. 15:32 / Izvor: eKapija.ba
Nove pogodnosti za vozače u Sarajevu

Dugi niz godina, vozači u Sarajevu muku muče sa dotrajalim sarajevskim cestama, udubljenjima na istim, velikim i malim rupama, a poseban problem predstavljaju dotrajali, bučni, ulegnuti i neadekvatni poklopci na kanalizacionim oknima (šahtovima).

Dugi niz godina, vozači u Sarajevu muku muče sa dotrajalim sarajevskim cestama, udubljenjima na istim, velikim i malim rupama, a poseban problem predstavljaju dotrajali, bučni, ulegnuti i neadekvatni poklopci na kanalizacionim oknima (šahtovima).

Na dionici od Bulevara Meše Selimovića, od Alipašinog mosta do mosta na Otoci, KJKP Rad Sarajevo je uspješno završio izmjenu poklopaca na kanalizacijskim oknima. Dotrajali postojeći  poklopci na šahtovima su zamijenjeni novim, visokokvalitetnim. Razlika između dosadašnjih  i novougrađenih proizvoda  nije samo u  visokokvalitetnim materijalima koji su korišteni, već i u  metodologiji ugradnje. 

Poklopci nisu postavljeni direktno na konstrukciju okna, nego su površinski ugrađeni  u nosivi sloj, valjanjem ili utiskivanjem u nivou kolovozne površine. Time je ugradnja apsolutno površinski povezana, bez dodatnih aktivnosti.

Ovakav način ugradnje eliminira razliku u nivou puta i poklopaca, što podrazumijeva da je eliminiran i problem udarnoga opterećenja na poklopac i prenosa sile na okno. Za vozače je  posebno važno da se ugradnjom poklopaca za kanalizacijska okna po sistemu "Bituplan" smanjuje mogućnost oštećenja guma prilikom prelaska preko šahtova, što istovremeno utiče na povećanje sigurnosti prilikom gradske vožnje. 

Poklopci ugrađeni na kanalizacijska okna su visokokvalitetni njemački inovativni proizvod koji je razvila, zajedno sa metodologijom ugradnje u vlastitim  proizvodnim pogonima kompanija ACO. Fokus je na sigurnosti, težini i jednostavnosti rukovanja.

Primjenom sistema ACO Bituplan, eliminirana je razlika u nivou puta i poklopca, te je prelazak preko poklopaca sad jednostavniji, pouzdaniji, i što je izuzetno bitno bez stvaranja buke. Sa izmijenjenim poklopcima na kanalizacijskim šahtovima vozači se konačno osjećaju sigurnim, a vožnja autobusima gradskog prometa je daleko udobnija.

KJKP Rad Sarajevo, ulaže napor u saniranju gradskih ulica u Sarajevu,  posebno u ljetnom periodu koji je pogodan za radove,  mada je svjestan da to proizvodi određene probleme u turističkoj ponudi Sarajeva.  Da je trend sanacije u tijeku dokazuju: proljetna rekonstrukcija ulica Ferhadija i Sarači, ljetna sanacija ulica Hamdije Kreševljakovića (Drvenija) i Alipašina, te sanacija Alipašinog mosta.

(javno.ba)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti